Nekategorizirano, PRIPRAVA ZA ŽENIDBU

PRIPRAVA ZA ŽENIDBU

Dragi zaručnici!

2019-09-25_092846.jpg

Želeći se vjenčati u Katoličkoj Crkvi kao vjernici, Vi prihvaćate pravila Crkve koja onda određuju sam tijek i narav slavlja ženidbe. Vaše vjenčanje zasigurno je vrlo važan trenutak za Vas, ali isto tako i za Crkvu je to sveto slavlje. Upravo zato, kako bi ovo slavlje Vašeg vjenčanja proteklo dostojanstveno u skladu s propisima Crkve i na naše obostrano zadovoljstvo stavljam pred Vas ovih nekoliko napomena:

1. Dalja priprava za vjenčanje – Nakon što ste se odlučili za vjenčanje u Crkvi, najvažnija stvar treba Vam biti prijava datuma vjenčanja u župnom uredu. Potom čim prije, ne odlažući do pred samo vjenčanje, trebate obaviti tečaj priprave za brak kojeg možete pohađati zajedno, no ako ste u nemogućnosti, možete i svatko zasebno kako Vam je već moguće. Strana koja je iz naše župe neka vodi brigu da je obitelj do vjenčanja podmirila svoja dugovanja župi za lukno! Barem mjesec dana prije samog termina vjenčanja trebate se ponovno javiti župniku te oboje zaručnika doći u župni ured kako bi smo obavili ženidbeni postupak i svu ostalu pravnu proceduru. Na taj susret treba ponijeti: krsni list (onaj zaručnik koji nije iz ove župe) ne stariji od šest mjeseci, potvrde o obavljenom tečaju za brak i dvije potvrde o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku koje ćete izvaditi u Matičnom uredu najranije tri mjeseca prije samog vjenčanja.

2. Bliža priprava za vjenčanje – Prije samog vjenčanja iz našeg župnog ureda kontaktirati ćemo Vas i dogovoriti s Vama da zajedno s kumovima dođete na konačan dogovor i probu za samo slavlje ženidbe(obično je to dan prije samog vjenčanja). Bliža priprava uključuje i svetu ispovijed, tako da se prije nje ne trebate ići ispovijedati negdje drugdje, već ćemo to obaviti ovdje prije samog vjenčanja! Iako ćete u ovom posljednjem susretu pred samo slavlje ženidbe imati priliku pitati i dogovarati sve detalje i pojedinosti oko samoga slavlja kao i tehnička pitanja oko organizacije, kako bi smo Vam olakšali pripremu Vašeg vjenčanja donosimo ovih nekoliko napomena.

Image result for tečaj priprave za ženidbu

3. Dolazak u crkvu – Obvezno nastojte doći na vrijeme. Idealno bi bilo deset minuta prije dogovorenog termina. Svi svatovi mogu odmah ulaziti u crkvu i u tišini se smjestiti, dok mladenci ostaju ispred crkve. Pod utjecajem raznih sladunjavih filmskih prikaza, najčešće nekatoličkih vjenčanja, mladenku uvodi otac u crkvu. To nije naš običaj, a nema ga niti u obredu! Mi ne živimo u kulturi u kojoj otac traži muža svojoj kćeri tako te nema smisla niti da je on dovodi pred oltar njezinu zaručniku! Ovo je Vaš dan i Vaš trenutak i dostojno je i pravedno da uđete Vas dvoje zajedno u crkvu. Na ulazu će Vas dočekati svećenik koji će Vas pozdraviti i uvesti u crkvu.

4. Crkva = sakralni prostor! –Nikada s uma ne smijemo smesti činjenicu kako se vjenčanje odvija u sakralnom prostoru koje kao sveti prostor u kojem živi Bog prebiva ima svoje zakonitosti. Ponajprije treba pripaziti da svojim odijevanjem ne obeščašćujemo svetost crkve. Muškarci na ulazu u crkvu skidaju kapu, a to vrijedi i za čaju! Zato je nužno da vjenčanica nipošto ne bude bez rukava ili otkrivenih leđa, trbuha ili prsa tj. dekoltea! Ne želeći ulaziti u modni izričaj Vaše vjenčanice ipak ističemo kako barem nekim kaputićem ili šalom koji i sam nije proziran mladenka mora biti ogrnuta kako bi izgledala čedno u svetištu Gospodnjem! Isto vrijedi i za kumu, djeveruše, pratnju kao i ostale uzvanike tj. svatove.   Ova pravila vrijede jednako za djecu kao i odrasle! Budući da nepoznavanje pravila odijevanja u sakralnom prostoru gotovo redovito izaziva probleme kod ženidbe, Vas mladence kao organizatore molim da svoje uzvanike na ovu važnu stvar upozorite! Nadalje, u crkvi nije dopušteno unositi alkohol ili hranu, a jednako tako barjake treba ostaviti nerazvijene kod ulaza u crkvu. Ako se dogodi (a nije rijetkost!) da među uzvanicima bude osoba pod utjecajem alkohola, bilo bi uputno da se Vi kao organizatori i domaćini slavlja pobrinete da takvi napuste crkvu jer nerijetko svojim dobacivanjem i upadicama ometaju slavlje i stvaraju neugodnost i Vama i meni, pa je puno zgodnije da ako se to već dogodi, Vi odreagirate na takvo što. Dobro bi bilo da roditelji budu uz Vas naprijed u crkvi.

5. Uređenje crkve –Prema liturgijskom vremenu i mogućnostima, crkva je uvijek uređena i čista za Vaše vjenčanje, ali i nedjelju koja dolazi uglavnom dan poslije. No, ako Vi želite da crkva za Vaše vjenčanje bude ukrašena nešto svečanije onda je to potrebno dogovoriti sa župnikom i unaprijed najaviti. Nerijetko mladenci samoinicijativno naruče aranžmane u cvjećarnama koji se ne uklapaju u prostor i često ostanu neprimijećeni, a skupi. Stoga Vam kao drugu opciju preporučam da u dogovoru sa župnikom unaprijed kažete što želite i koliko novaca možete potrošiti, a mi nabavimo cvijeće, te osobe koje redovito kite crkvu urede je za Vaše vjenčanje.

Image result for mladenci

6. Sviranje kod vjenčanja -S obzirom na sviranje pod vjenčanjem, postoji nekoliko mogućnosti. Prva je da vjenčanje protekne u tišini (bez sviranja); druga je klasični aranžman naše Župe, da svira naša orguljašica, uz naknadu od 100,00 kuna; i treća je ako Vi imate nekog svoga, da onda opet u dogovoru sa župnikom to učini netko drugi. Odaberite sami!

7. Fotografiranje – Kod dogovora s fotografom molim Vas da upozorite na pravila koja vladaju u našoj crkvi i kojih se trebaju držati svi pa i fotografi.  

8. Čestitanje. Zbog drugih liturgijskih slavlja u crkvi koja se nastavljaju neposredno nakon Vašeg vjenčanja čestitanje mladencima običavamo isključivo izvan crkve, ili ga možete odgoditi za neki drugi prostor kao npr. svadbenu salu, kako bučna glazba ne bi remetila duhovno ozračje sudionika ostalih liturgijskih slavlja koja se nastavljaju nakon Vašeg vjenčanja unutar crkve.

9. Poganski običaji.Pod utjecajem medija, i kojekakvih drugih čimbenika, u Rimokatoličku Crkvu se vrlo agresivno infiltriraju razni ženidbeni poganski običaji, kao što su bacanje riže na mladence, latica ruža, konfeta … Iz poštovanja prema našoj svetoj vjeri, prema svetosti prostora crkve i njezina okoliša lijepo Vas molim da takve inicijative na vrijeme spriječite!  

Budete li nastojali oko svega navedenoga na obostrano zadovoljstvo, jamčim Vam da će Vaše vjenčanje biti slavlje milo i Bogu i Vašim uzvanicima, ali i meni kao svećeniku, a Vama duboko u srce urezano kao radostan i svečan dan sklapanja Vašeg bračnog saveza u Domu Božjemu!

NO COPY !!!
%d blogeri kao ovaj: