NAKON ŠTO SAM VIŠE PUTA PRIMJETIO KAKO VJERNICI OLAKO I GREŠNO SEBI NA OSUDU PRISTUPAJU SVETOJ PRIČESTI, ŽELIM VAS PODSJETITI NA TO TKO I KADA SMIJE PRISTUPITI SVETOJ PRIČESTI:

        Mnogo puta i na mnogo načina govorili smo o važnosti primanja svete pričesti na svetoj misi. Međutim nipošto se na svetu pričest ne bi smjelo ići bez potrebnih uvjeta, a oni su unutarnji i vanjski!
        Unutarnji su ponajprije da smo izmireni s Bogom, da nemamo teškog grijeha tj. da se redovito ispovijedamo. Mnogim vjernicima nije jasno to redovito pa pitaju što to konkretno znači, do kad se mogu pričešćivati nakon svete ispovijedi? Odgovor je sve dotle dok ne počiniš neki teški grijeh! Npr. NE ODEŠ NA NEDJELJNU SVETU MISU ILI NEKOGA OGOVARAŠ.  Ako samo jednu nedjelju nisi bio na svetoj misi to je teški grijeh i ne smiješ bez da se prije ispovijediš pristupati svetoj Pričesti!!!
        Izvanjski su da sam poštivao pričesni post od sat vremena prije svete pričesti, da sam sudjelovao na cijeloj svetoj misi! Događa se da vjernici dođu na pola svete mise i onda idu na pričest. Crkva traži da sudjelujemo na čitavom bogoslužju. Tko dakle može primiti svetu pričest? Onaj koji ne živi u stanju trajnoga smrtnog grijeha. U stanju trajnog smrtnog grijeha su vjernici katolici koji iz raznih razloga žive nevjenčano, a to znači i mladići i djevojke koji žive zajedno prije braka bez obzira na zaruke, žene koje imaju ugrađenu spiralu. Osobe koje se nalaze u nekom od ovih grijeha nisu manje vrijedne niti su nemile Bogu ali, jer su se doveli do toga stanja mogu pristupiti ispovijedi i pričesti samo ako uklone trajnost toga stanja. Ako pak nisu to u mogućnosti npr. zbog toga što oboje imaju iza sebe crkveni brak onda takvima Crkva preporuča da uz sudjelovanje na svetoj misi obave duhovnu pričest. Tj. da se u duhu saberu i mole Isusa da ih pohodi!
           Sve ovo napominjemo zbog toga što se događa i u našoj župi da neki vjernici olako primaju svetu pričest a da nemaju sve potrebne uvjete. Sv. Pavao kaže da se dobro preispitamo kako blagujemo pričest jer: '' Tko nedostojno blaguje Tijelo i Krv Kristovu, taj sam sebi osudu blaguje''! I zato uvijek ostaje zlatno pravilo: Bolje jedna sveta pričest manje nego jedna svetogrdna pričest više.  Uvijek se prije svete mise možete ispovjediti! Neka vam ne bude teško niti neugodno povući svećenika za rukav i tražiti svetu ispovijed kad smo u potrebi.