Župne obavijesti

Misne nakane

Nastavljamo naše dvije isprepletene devetnice bl. Alojziju Stepincu i Gospi Lurdskoj. 
• U utorak nakon večernje mise biti će susret ministranata, a u 20:30 u župnoj kući susret mladih!
• U srijedu je Pepelnica – Čista srijeda i ujedno ove godine i blagdan bl. Alojzija Stepinca. Budući da nam gospodin nadbiskup dolazi 21. veljače u posjet župi blagoslov novonabavljene slike ostaviti ćemo njemu da on blagoslovi. 
• Pepelnica je početak svetog Korizmenog vremena i ZAPOVIJEDANI POST I NEMRS. To znači da su svi rimokatolici obvezni toga dana nemrsiti (ne jesti namirnice mesnog porijekla), one od 14 – 65 obvezuje i zapovijed posta, što znači uzdržavanje od hrane. 
• U srijedu će umjesto krunice u 18:00 sati biti križni put, a u misi će biti i obred pepeljenja!
• U sveto korizmenom vremenu križni put u našoj župi biti će utorkom, petkom i nedjeljom u 18 sati!
• U četvrtak je blagdan Gospe Lurdske, pa ćemo po završetku devetnice kao i prijašnjih godina nakon pobožnosti a prije svete mise učiniti zavjetnu procesiju naših starih. Pozivam vas da se odazovete i tako očuvamo pobožnost i vjerničke običaje naših starih. 
• Budući da počinjemo s pobožnosti križnog puta više nećemo imati mise u Dvorani Majstorskog društva, već u crkvi, a idući tjedan je red na Rokovce. 
• U subotu izvanredno zbog župnikove spriječenosti neće biti ispita krizmanika pa se onaj već poznati raspored pomiče samo za jednu subotu unaprijed.
• Molim sve koji se kane vjenčati u ovoj godini ako već nisu da u našem župnom uredu prijave  termin svoga vjenčanja kako bi mogli na vrijeme organizirati sve potrebno. Tragično je da se sale za svatove najmanje godinu dana prije rezerviraju, kupe se svinje i pilići, sve se na vrijeme pripremi, a onda kao najzadnje i valjda najnevažnije dolaze zaručnici u župni ured. Volio bih i molio da se s takvom praksom prestane i da prije svega zaručnici dogovore vjenčanje u svojoj župi kao najvažniju stvar, a sve ostalo poslije toga.  

• Prošli tjedan započeo je Tečaj priprave za brak koji je obvezan za sklapanje katoličke ženidbe pa podsjećam zaručnike, a ostale termine u ovoj godini možete naći na našoj web stranici. 
• Podsjećam kako u našem župnom uredu kroz čitavu godinu možete naći veliki izbor molitvenika, Biblija, krunica, križeva, tamjana i ostalih nabožnih predmeta, a imamo i još desetak kalendara dvanaestlisnih. 
• Najavljujem duhovnu obnovu u Korizmi koja će započeti na treću korizmenu nedjelju navečer 28. 2. i završiti u utorak 1. ožujka. Ove godine trodnevnu korizmenu duhovnu obnovu voditi će vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa na Trešnjevci jedne od najpoznatijih i najaktivnijih župa grada Zagreba.

Misne nakane

·        Danas se od svoje ministrantske službe opraštaju naše djevojke ministrantice, koje su posljednjih desetak godina služile Gospodnjem oltaru. Prilika je to da im se zahvalimo za njihovo služenje ne samo Gospodinu nego i našoj župnoj zajednici kroz službu ministranata. Kao mali znak pažnje i uspomenu na ovo blagoslovljeno razdoblje njihova djetinjstva i rane mladosti uručujem im svakoj osobno uspomenu i jedan mali dar – Biblije – da bi sada na drugi način, isčitavajući i prenoseći u svoj život i dalje mogle biti službenice Riječi.

·        Od ove godine imamo i najministranta to je u 2015. bio Mihael Ostojić koji je 269 puta ministrirao, pa i njemu uručujemo zahvalnicu i dar.  

·        Odvaj tjedan je u Zagrebu svećenički tjedan pa neće biti svetih misa u u četvrtak i petak!

·        Ako ima još koja obitelj da želi primiti svećenika na blagoslov, slobodno se obratite osobno ili telefonom u naš župni ured.

·        Od iduće nedjelje ponovno nastavljamo redoviti raspored svetih misa nedjeljom u 8, 10:30 i 18:30 sati.

Misne nakane

·        Od ovog tjedna započinjemo nakon zimske pauze s redovitim župnim vjeronaukom po ustaljenom rasporedu. Podsjećam kako je župni vjeronauk OBVEZAN za svu katoličku djecu, pa molim roditelje da vode brigu o kršćanskom odgoju svoje djece, kako su se obvezali na njihovom krštenju. Ponovno podsjećam i napominjem kako nije moguće prijaviti djecu za krizmu ako nisu sve godine osnovne škole dolazili na vjeronauk!

·        Od sutra započinjemo devetnicu bl. Alojziju Stepincu, a od utorka i Gospi Lurdskoj. Ove godine povezati ćemo ove dvije devetnice i obaviti pobožnosti, a na kraju devetnice, na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca imati ćemo svečani blagoslov novo nabavljenog njegova lika u crkvi u Rokovcima. Svako večer od 18 sati biti će prilika za svetu ispovijed. Pozivam Vas da nam ove dvije iprepletene devetnice budu prilika za duhovnu obnovu, ispovijed i razmišljanje nad Riječju Božjom.

·        U utorak na Svijećnicu ponesite svijeće za  blagoslov.

·        U srijedu na blaganan sv. Blaža nakon svete mise biti će drevni obred blagoslova grala!

·        U utorak i srijedu će misa biti u Andrijaševcima u crkvi, a u ostale dane u Dvorani majstorskog društva.

·        Ovaj tjedan je i prvi petak u mjesecu pa će naše redovito cijelonoćno klanjanje biti  u petak u Dvorani Majstorskog društva. Od danas se u našoj sakristiji možete prijaviti za dežurstvo pred Presvetim.

·        Od ovog tjedna započinjemo s ispitivanjem krizmanika u župnoj kući svake subote od 16 sati. Raspored ispitivanja mogu krizmanici pronaći na našoj web stranici župe. Molim da se svi drže rasporeda, a na ispit je potrebno da krizmanici dođu s roditeljima kao i prijašnjih godina!!

·        U subotu u 19:30 sati biti će vjeronauk za 1. razred srednje škole u Rokovcima!


Misne nakane

·        Ovaj vikend u našoj župi imamo goste, župljane župe sv. Antuna iz Tučepa, predvođene njihovim župnikom fra Nediljkom Šabićem. Pozdravljamo ih od srca i radujemo se njihovom dolaksu i zajedništvu. Osobito još jednom želim zahvaliti svima koji su se uključili u doček i smještaj naših gostiju. Našoj Općini, KUD-u, Ribičima, Lovcima, Pekarni Genci za darovani kruh, Milanu Bariću, domaćicama kao i svim obiteljima koje su primile i smjestile naše goste.

·        Jučer je župnik s Božjom pomoći nakon dvadeset i jednog dana završio ovogodišnji blagoslov obitelji. Tijekom tih 21 dan obišao sam u Andrijaševcima od 629 obitelji 550 obitelji, što je za 46 više nego prošle godine. A u Rokovcima od 662 obitelji 574 obitelji što je za 53 više nego prošle godine. Želim svima zahvaliti na lijepom prijemu, ugodinim susretima i zajedništvu molitve kojim ste i ove godine posvjedočili svoju privrženost i zajedništvo s Kristovom Crkvom. Neka nam ovaj blagoslov i zajednička molitva bude na pomoć i zalogom svakog dobra u 2016. Zahvaljujem vam i za dar kojega ste darovali za vašu župu tom prigodom, a koijm ćemo i ove godine podmiriti svoje obveze prema našoj Nadbiskupiji, a sve što preostane ostat će u župnoj blagajni. Želim zahvaliti i našim ministrantima koji su revno i neumorno sudjelovali i pomagali kod blagoslova. Ali i najaviti kako će od iduće godine uz ministrante uz župnika ići na blagoslov i odrasli predstavnici župnih vijeća ili pojedinih skupina iz župe. I ove godine bilo je obitelji koje nisu primile svećenika, a smatraju se katolicima. Stoga želim naglasiti kako najniži stupanj pripadnosti župnoj zajednici uključuje i susret sa svećenikom na blagoslovu obitelji, jer je to na žalost mnogima i jedini susret sa župnikom i župom ako nema rođenja, vjenčanja ili smrti u tim obiteljima. Osobito želim zahvaliti i istaknuti kako je i ove godine bilo obitelji, gdje su mješani brakovi katolika i pripadnika istočne pravoslavne Crkve, a koji redovito primaju župnika u svoj dom i zajedno s njim mole. Zahvaljujem i našem mjesnom pekaru gosp. Genciju, koji premda islamske vjere, u svojoj pekari u kojoj se peče kruh za oba naša sela ove godine primio je svećenika i njegov blagoslov. 

·        Odvaj tjedan neće biti svetih misa u radne dane osim u subotu navečer!

·        Koji niste a trebate u našim sakristijama kao i u župnom uredu još uvijek možete nabaviti katoličkih kalendara.

·        Ako netko želi u našem župnom uredu može nabaviti drugi broj našeg Godišnjaka.

·        Od ovog tjedna župni ured radi po uobičajenom rasporedu, dakle samo prijepodne, a za sve izvan radnog vremena dogovorite termin telefonom.

Misne nakane

   Današnjom nedjeljom završava božićno vrijeme, a već iduća nedjelja je 2. kroz godinu kada nastavljamo s prvim dijelom tzv. vremena kroz godinu.
•       U prošli utorak smo posvetili vodu i podsjećam sve vas da kroz čitavu godinu možete uzeti svete vode u našim objema sakristijama.
•       Koji niste a trebate u našim sakristijama kao i u župnom uredu možete nabaviti katoličkih kalendara.
•       Nastavljamo po rasporedu s blagoslovom obitelji u našoj župi.
•       U petak je izišao iz tiska drugi broj našeg Godišnjaka, pa zahvaljujem našim ministrantima i mladima koji su to odmah toga dana podijelili u čitavim  Andrijaševcima i Vinkovačkoj ulici. Pozivam vas da ga pročitate, pogledate sve što smo vam pripremili, sačuvate ga, ali i kad nekud idete ponesete kao dar i svjedočanstvo o duhovnom životu naših dviju župa. Osobito vas pozivam da proučite Bonton o vladanju u crkvi, a ako se potkrala pokoja tiskarska greška, molim vas da budete milosrdni i da se ne ljutite. Osobito ističem da su podatci o luknu upisani do 15. prosinca jer je nakon toga Godišnjak išao u tisak, pa da se ne srdite. Važno je da znate  Vi, dragi Bog i župnik što je točno i istina.
•       Kroz tjedan će i ovaj tjedan svete mise zbog hladnoće osim u petak biti u Dvorani Majstorskog društva u Rokovcima.
•       Idući vikend, točnije u petak našoj župi u posjet dolazi župnik i župljani župe sv. Antuna iz Tučepa sa jednim autobusom. Zahvaljujem unaprijed svima koji su se uključili u njihov smještaj i organizaciju dočeka i svega potrebnoga da se pokažemo kao što i inače jesmo dobrim domaćinima. Posebno zahvaljujem obiteljima koje će ugostiti naše goste, zatim našoj Općini na čelu s gosp. načelnikom Damirom, Ribičima koji su nam dali na upotrebu Ribički dom na čelu s gosp. Zlatkom Kobaševićem, KUD-u na čelu s gosp. Darkom Kulovnjakom koji su se priključili u dočeku, Našem Lovačkom društvu a osobito gosp. Milanu Bićaniću koji će darovati divljači za večeru, našem mjesnom tamburaškom sastavu Quercus bez kojih sve ovo bi bilo kao supa bez rezanaca,  našem mjesnom pekaru Genciju koji će nam darovati kruh za ove dane, a i našim gospođama Janji i Kati, te bračnom paru Sabadoš koji će pokazati naše slavonske kulinarske sposobnosti, kao i svima drugima koje nisam po imenu naveo. Neka i ovaj posjet bude prilika za upoznavanje, stvaranje novih prijateljstava i otvaranje novih putova i zajedništva između Slavonije i Dalmacije.
•       Zbog naših gostiju u subotu će biti misa ujutro, a u nedjelju u 10:30 i 18:30 sati.
•       U mjesecu siječnju župni ured će raditi još do 15. siječnja utorkom i petkom prijepodne 9 do 11 sati, a srijedom i četvrtkom poslijepodne 16 do 18 sati.
•       Budući da u subotu završavamo s blagoslovom obitelji još jednom ponavljam ako ima onih koji iz bilo kojeg razloga nisu mogli biti kod kuće u vrijeme blagoslova obitelji u njihovoj ulici, ili pak oni koji neće moći biti kada bude njihova ulica na rasporedu, neka se slobodno jave u naš župni ured, pa ćemo u dogovoru s njima doći kad im odgovara.

Misne nakane

Župne obavijesti

•       Na staru godinu smo kako je običaj Crkve pročitali Statistike naših župa za prošlu 2015. godinu. Koji imate pristup internetu, možete pronaći statistike na Web stranici naše župe, a koji imate elektroničku poštu dobili ste ih u svoje pretince. Preporučam da proučite statistike jer one uvelike pokazuju smjer u kojem ide ne samo naša župa, nego i naša Slavonija, koja od žitnice postaje grobnica Hrvatskog naroda.
•       Još uvijek smo u božićnom vremenu i kako smo oglasili u nedjelje i blagdane u našoj župi su samo dvije svete mise i to u 9 i 18:30 sati.
•       Kroz tjedan će svete mise zbog hladnoće osim u utrak i srijedu biti u Dvorani Majstorskog društva u Rokvcima.
•       Nastavljamo s blagoslovom obitelji prema rasporedu.
•       U utorak je prema drevnom običaju Crkve blagoslov vode u crkvi u Andrijaševcima. Obred blagoslova vode počinje u 18 sati, a nakon toga je sveta misa. Ponesite si toga dana na misu posude u kojima ćete ponijeti svetu vodu svojim kućama.
•       U srijedu je svetkovina Bogojavljenja ili u narodu zvana Triju Kraljeva. Toga dana je i državni praznik pa vas pozivam da ne propustite svete mise. Jutarnja će biti u Andrijaševcima a večernja u Rokovcima.
•       Ako Bog da do petka bi konačno trebao izaći drugi broj Godišnjaka naših župa, pa će ministranti možda već u petak i subotu obići sve ulice u kojima smo bili na blagoslovu, i onima koji su primili svećenika na blagoslov podijeliti po jedan primjerak Godišnjaka. Kao i prošle godine koji budete htjeli nabaviti još koji broj Godišnjaka za poklon ili druge svrhe, možete to učiniti u našem župnom uredu.
•       U mjesecu siječnju župni ured će raditi još do 15. siječnja utorkom i petkom prijepodne 9 do 11 sati, a srijedom i četvrtkom poslijepodne 16 do 18 sati.
•       Još jednom ponavljam ako ima onih koji iz bilo kojeg razloga nisu mogli biti kod kuće u vrijeme blagoslova obitelji u njihovoj ulici, ili pak oni koji neće moći biti kada bude njihova ulica na rasporedu, neka se slobodno jave u naš župni ured, pa ćemo u dogovoru s njima doći kad im odgovara.