MOLITVE, NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Kako dobiti potpuni oprost za pokojne?

Vjernici koji u prvih osam dana u studenome pobožno pohode groblje, te se pomole za vjerne pokojne, dobivaju potpuni oprost koji se namjenjuje za duše u čistilištu.

 

Zanima me možemo li mi ovdje na zemlji učiniti nešto (kroz molitvu) čime bismo sa sigurnošću znali da će duše iz čistilišta doći k Bogu?
BVB! Ana

 

Poštovana Ana,

Crkva poziva na redovitu molitvu za  duše u čistilištu. Apsolutno svaka iskrena molitva za njih ublažava njihove patnje. Crkva snagom vlasti vezivanja i odrješivanja što ju je dobila od Krista može po nadahnuću Duha Svetoga dati priliku za  potpuni  oprost od vremenitih kazni, kako naših tako i preminulih na putu čišćenja.

Vjernici koji u prvih osam dana u studenome pobožno pohode groblje, te se pomole za vjerne pokojne, dobivaju potpuni oprost koji se namjenjuje za duše u čistilištu.

Po odredbi našeg nadbiskupa na svetkovinu Svih svetih, na Dušni dan i u nedjelju poslije Dušnog dana mogu vjernici i u svim crkvama dobiti potpuni oprost koji se također može namijeniti samo za pokojne.  Taj se oprost dobiva od podneva 31. listopada do ponoći 2. studenoga, te od podneva sljedeće subote do ponoći sljedeće nedjelje*

Uvjeti za dobivanje potpunog oprosta:

  1. potrebno je pohoditi groblje ili crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje,
  2. primiti svetu pričest (po potrebi se ispovjediti),
  3. moliti za pokojne,
  4. izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca.

Katekizam Katoličke Crkve o oprostu govori sljedeće:

DOBITI BOŽJI OPROST PO CRKVI

1478 Oprost se dobiva po Crkvi koja se, snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista, zauzima za kršćanina, te mu  otvara riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć tom kršćaninu, nego i potaknuti ga na djela pobožnosti, pokore i ljubavi.[77]

1479  Budući da su vjerni mrtvi na putu čišćenja također članovi istog općinstva svetih, možemo im pomoći, između ostalog, stječući za njih oproste, da bi tako bili olakšani od vremenitih kazni za grijehe.

1498 Oprostima vjernici mogu dobiti za sebe, kao i za duše u čistilištu, otpuštenje vremenitih kazni koje su posljedice grijeha.

Crkva je pozvana na savršenu ljubav. Krist je rekao:

“Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!(Mt 5, 48)

Božji blagoslov!

don Damir

Odgovori

SVETA MISA UTORAK ROKOVCI 25.01.2022 18.30 sati + iz ob. Vendl

X