PROPOVIJED

RAZMIŠLJANJE O DANAŠNJEM EVANĐELJU-Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

EVANĐELJE Lk 20, 27-40

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Pristupe Isusu neki od saduceja, koji niječu uskrsnuće. Upitaše ga: »Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za ženu.« Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.« »A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Tá svi njemu žive!« Neki pismoznanci primijete: »Učitelju! Dobro si rekao!« I nisu se više usuđivali upitati ga bilo što.

Riječ Gospodnja.

Image result for Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

 

KOMENTAR

»REČE IM ISUS: „DJECA SE OVOG SVIJETA ŽENE I UDAJU. NO ONI KOJI SE NAĐOŠE DOSTOJNI ONOG SVIJETA I USKRSNUĆA OD MRTVIH NITI SE ŽENE NITI UDAJU.“«

Danas se spolnost stavlja na razinu nekog božanstva. Samo rijetki stupe u brak, a da su sačuvali djevičanstvo i dali ga osobi s kojom će proživjeti život i s kojom će biti na višem stupnju od samog spolnog čina. Možemo reći da vjerojatno nikad nije bilo više seksa u svim društvenim slojevima, a nikad manje istinske ljubavi. Samo što iz pašteta ne iskaču reklame povezane sa seksom. Zanimljivo je da Isus kaže da u raju neće biti spolnosti. Koje je to razočaranje za mnoge ljude. Mi smo ljudi mnogo onoga što nam je Bog dao kao dobro, uzdigli na pijedestal, tome pridajemo preveliku pažnju i vrijednost. To je slučaj i sa spolnošću. Da ona uistinu ima takvu vrijednost kakvu joj pridajemo, imali bismo ju i u nebu, u vječnom životu. Kakvi nas samo užici čekaju u nebu, bolji od spolnosti! Svi koji su iskusili Boga mogu samo pretpostavljati, nagađati kakvi su nebeski užici, ali sigurni su da se oni ne mogu usporediti ni s čim na zemlji.

MOLITVA

Gospodine, daj da se zemaljskim darovima služimo tako da nas dovedu u nebo, gdje ćemo iskusiti puninu užitka. Amen.

Izvor: https://book.hr/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.