PROPOVIJED

RAZMIŠLJANJE O DANAŠNJEM EVANĐELJU-Mnogi će s istoka i zapada doći u kraljevstvo nebesko.

EVANĐELJE Mt 8, 5-11

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Riječ Gospodnja 

Image result for Mnogi će s istoka i zapada doći u kraljevstvo nebesko.

MISNA ČITANJA POSLUŠAJTE OVDJE

KOMENTAR

»„GOSPODINE, SLUGA MI LEŽI KOD KUĆE UZET, U STRAŠNIM MUKAMA.“ KAŽE MU: „JA ĆU DOĆI IZLIJEČITI GA.“«

Možemo jasno vidjeti da je Isus odmah uslišao ovoga čovjeka. Možemo se pitati zašto je on odmah uslišan, a mi ga često za nešto molimo godinama. Pismo nam kaže da je ovaj satnik došao jer mu je sluga ležao u strašnim mukama. Kao njegov gospodar nije ga morao niti vidjeti niti obići, mogao je jednostavno poslati druge da budu uz njega dok ne umre. Satnikov motiv, zbog kojeg je došao Isusu da mu ozdravi slugu, bio je taj da nije želio da njegov sluga pati. Kad bismo mi pogledali svoje motive – zbog čega želimo da netko ozdravi, pogotovo netko od naših bližnjih – što bismo vidjeli? Možda je naš motiv da nama bude lakše? Možda molimo zato da se vidi kako molimo? Ili je motiv nešto treće? Vjerujem da ispravan motiv puno doprinosi tome da postignemo ono za što molimo.

MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, hvala ti što ti ljubiš bolesnike i što si velik dio svoje službe posvetio njihovu obraćenju. Hvala ti! Molimo te, liječi i nas od krivih motiva, da ljubav bude ta koja prva liječi. Amen.

Izvor: https://book.hr/