NASLOVNICA

IZRAVNO IZ VATIKANA Klanjanje i potpuni oprost pratite na HRT-u, Laudato TV-u i Hrvatskom katoličkom radiju

Papa Franjo će danas u 18 sati u prostoru bazilike Sv. Petra predvoditi molitvu, čitanje Riječi Božje Riječi te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Papa će svima udijeliti i blagoslov Ubi et orbi. Klanjanje i oprost možete pratiti na prvom programu Hrvatske televizije (HTV1) i Hrvatskog radija (HR1), Laudato TV-u i na Hrvatskom katoličkom radiju.

S obzirom na zarazu koja je zahvatila mnoge zemlje, Crkva zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na neki način brinu za njih, pa i moleći, daje mogućnost potpunog oprosta grijeha. Određeno je to Dekretom Apostolske pokorničarne, koji je objavljen 20. ožujka na ika.hr.

Potpisao ga je viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent msgr. Krzysztof Nykiel. Za dobivanje potpunoga oprosta, oboljeli, oni koji su u izolaciji, kao i zdravstveni radnici i rodbina, koji se izlažu opasnosti od zaraze kako bi se brinuli o onima koji su pogođeni virusom COVID-19, moći će jednostavno izmoliti Vjerovanje, Očenaš i jednu marijansku molitvu.

Ostali će moći izabrati među više mogućnosti: posjetiti Presveto Otajstvo ili sudjelovati na euharistijskom klanjanju, čitanju Svetoga pisma barem pola sata, molitvi krunice, pobožnosti Križnoga puta ili molitvi Krunice Božjega milosrđa, moleći Boga za zaustavljanje epidemije, olakšanje bolesnima i vječni spas za one koje je Gospodin pozvao k sebi. Potpuni oprost može dobiti i vjernik koji u trenutku smrti ne može primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i pričesti, izvijestio je Vatican News.

Potpuni oprost nije zamjena za sakrament ispovijedi. Potpuni oprost je duhovno oslobođenje od posljedica grijeha koje je netko učinio. Potpuni oprost je dakle blago iz duhovne riznice koje Crkva ima, dijeli i primjenjuje kao duhovnu pomoć vjernicima.

Uvjet za dobivanje ovog potpunog oprosta je praćenje uživo molitve s Trga svetog Petra u Rimu, odreknuće i kajanje zbog počinjenih grijeha te odluka o pristupanju sakramentu ispovijedi i primanju pričesti čim to prilike budu dopustile.

Sve vas od srca pozivam da sudjelujete u ovom molitvenom trenutku sa Svetim Ocem i cijelom Crkvom kako bismo se i u ovim izazovnim vremenima preporučili Bogu bogatom milosrđem u pripremi slavlja Vazma i pobjede Uskrslog Krista.

Izvor: https://book.hr/izravno-iz-vatikana-klanjanje-i-potpuni-oprost-pratite-na-hrt-u-laudato-tv-u-i-hrvatskom-katolickom-radiju/