ŽUPNE OBAVIJESTI, ŽUPNI LISTIĆ

IV.VAZMENA NEDJELJA ŽUPNE OBAVIJESTI Broj 129 Župa Rokovci-Andrijaševci (03.05-10.05.2020)

ŽUPNE OBAVIJESTI

Image result for župne obavijesti

https://vjeraufanjeljubav.com.hr/

Danas je četvrta uskrsna nedjelja koja se u crkvi naziva Nedjelja Dobrog Pastira. Današnja nedjelja nas sve čini sretnima zato što se nakon punih  6 tjedana ponovno možemo okupiti u našim crkvama i u kršćanskom zajedništvu slaviti svete mise i ostala liturgijska slavlja.

Kratko ću vas podsjetiti da je 19. ožujka Vlada RH u cijeloj državi donijela niz strogih mjera i zabrana kojima je bio cilj sprječavanje širenja epidemije virusa Covid-19, koji je zahvatio cijeli svijet. Dio tih mjera odnosio se i na zabranu vjerskih okupljanja i slavljenja svetih misa na kojimanisu smjeli prisustovati vjernici. Naši biskupi također su prihvatili te civilne odredbe tu su zbog zaštite života i zdravlja također donijeli odluke da te stroge mjere poštuju. Mnogim vjernicima i svećenicima je to teško palo jer su se svi pitali  kako ćemo Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs slaviti bez svetih misa, ispovijedi i pričesti. Međutim, vrijeme je pokazalo da su te odluke bile mudre i razborite i da su doprinijele suzbijanju širenja infekcije. Normalan život u društvu i Crkvi morao se zaustaviti da bi se spriječilo još veće zlo, ali vidimo da je  žrtva koju smo svi morali podnijeti počela donositi rezultate.

Mi se trenutno nalazimo u razdoblju djelomičnih ublažavanja  mjera za sprječavanje širenja bolesti Covid-19 te su danom 2. svibnja u našim crkvama ponovno dopuštena liturgijska slavlja s narodom. Naravno, pozvani smo i dalje na oprez i pridržavanje sanitarnih mjera koje su svima poznate. Budimo strpljivi i disciplinirani i zahvalni Gospodinu što nas ova bolest nije zahvatila u tako velikoj mjeri kao neke druge dijelove svijeta.

  • SPOMENDANI U IDUĆEM TJEDNU

Pon – Subota:  Obični svagdani 4. vazmenog tjedna

Nedjelja:         5. VAZMENA NEDJELJA

 

  • SVETE MISE U ANDRIJAŠEVCIMA

Ponedjeljak           —-

Utorak            u 18.30:

Srijeda            u 18.30:

Četvrtak          u 18.30:

Petak               u 18.30:

Subota            u 18.30:          

NEDJELJA        u  09.00:

                           u 11.00:      

                           u 18.30:      

 

  • UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Nakon stanke od 1,5 mjesec ponovno započinjemo s redovitim radom župnog ureda. Ured radi  UTORKOM I  PETKOM prijepodne od 09-11 sati, a SRIJEDOM i ČETVRTKOM poslijepodne od 16.00-18.00 sati.

 

  • UPIS SVETIH MISA

Idući tjedan  započinjemo s upisom misnih nakana za drugu polovicu ove godine (od srpnja do prosinca). Svete mise možete upisati u župnom uredu u utorak, srijedu, četvrtak i petak u radno vrijeme župnog ureda.

U ovom prethodnom razdoblju sve upisane  svete mise župnik je redovito odslužio privatno u našoj crkvi.

 

  • SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Mjesec svibanj koji smo započeli posvećen je  BD Mariji. Zato ćemo kroz cijeli svibanj u župi obavljati svibanjske pobožnosti. Svaku večer u našim crkvama u 18.00 sati molit ćemo krunicu i litanije u čast BDM. Neka nam zagovor nebeske majke pomogne da se cijeli svijet oslobodi svih epidemija i bolesti  duše i tijela.

 

  • SLAVLJE KRIZME I PRVE PRIČESTI U NAŠOJ ŽUPI

Obavještavamo pripravnike za Krizmu i Prvu Pričest da se u svim biskupijama i župama slavlja Krizmi i Prvih Pričesti  odgađaju i premještaju za jesen. O točnim terminima biti ćemo svi na vrijeme obavješteni. Župnik sve ovogodišnje kandidate za Potvrdu i Prvu svetu pričest i njihove roditelje pozdravlja i poziva na strpljenje i razumijevanje

 

  • ZAHVALA ZA OBNOVU CRKVE U ANDRIJAŠEVCIMA

U ovom vremenu krize u kojem smo svi bili sputani izolacijom i karantenom dogodilo se  i nešto lijepo u našoj župi, a to je obnova naše crkve u Andrijaševcima koja je potpuno završena. Crkvu  smo kompletno obnovili iznutra i izvana i sada možemo uživati u njezinom novom izgledu i možemo biti ponosni  što smo nakon više desetljeća uspjeli započeti i kraju privesti zahtjevan  posao, koji nije bio nimalo jednostavan i lak. Međutim, zajedničkom slogom i suradnjom mi smo u tome uspjeli i pokazali da naša župa može ostvariti puno toga, ako imamo zajednički cilj i ako smo složni i jedinstveni.

Danas bih želio zahvaliti svima onima koji su dali veliki doprinos u obnovi naše crkve.

Na prvom mjestu zavaljujem izvođačima, tj. radnicima i majstorima koji su pokazali veliko znanje i umijeće. To su radnici tri firme: 1. Firma za restauraciju kulturnih dobara iz Sombora koja je imala zadatak oslikati i obnoviti unutrašnjost naše crkve. 2. Firma „Ordino“  iz Vinkovaca koja je dobila zadatak obnoviti vanjsku fasadu naše crkve. 3. Firma „Uralan“ koja je izradila i ugradila nove prozore na crkvi. I jedni i drugi i treći su svoj posao dobro i kvalitetno napravili poštujući sve rokove.

Na drugom mjestu želim zahvaliti svima onima koji su nam pomogli da zatvorimo financijsku konstrukciju  i uspješno podmirimo sve izdatke.

Ukupna cijena vanjske i unutrašnje obnove crkve i svih troškova koje su tim bili povezani iznosili su oko 380.000 kn.

Od toga

 –  100.000 kn dobili smo donaciju od naše Općine i na tome zahvaljujemo načelniku Damiru Dekaniću, donačelniku Anti Rajkoviću koji su nas potakli da krenemo u ovaj posao i obećali nam materijalnu podršku.

– 70.000 kn dobili smo kao donaciju Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova u čemu nam je također pomogla naša Općina i njene djelatnice koje su nam rješavale kompliciranu administraciju i papirologiju.

– Preostalih 210.000 kn platili smo mi iz naše župne blagajne, a sredstva su darovi svih Vas koji redovito doprinosite za crkvene potrebe.  Zato svim darovateljima koji ste dali svoj dar za crkvu bilo u nedavnoj prošlosti ili sadašnjosti od srca veliko hvala. Sve Vas i dalje  potičemo budete darežljivi za svoju župu i podržavajte sve projekte i nastojanja oko brige za crkvena dobra.

Moram još nadodati da je u ovoj obnovi bilo puno sitnih  radova koja nismo platili zato što su bili dar i doprinos naših župljana. To su bili radovi oko struje i skidanja i postavljanja rasvjetnih tijela, radovi oko iznošenja i unošenja klupa, oltara i ostalog  inventara, radovi oko čišćenja crkve itd. To su naši dobri župljani: Pero Pažin, Dane Bičanić, Željko Rumenović, Vlado Turkalj, Dragan Pranjković, Zvonko Ivaniš, Vlado Šušković, Stjepan Dejanović, naše žene Đurđa Rajković, Željka Ivaniš, Franka Pranjković i naravno naši zvonari Ivica i Jelica Durdov.

Zahvaljujem i svim radnicima iz naše općine koji su više puta pomagali i koji su na samom kraju obnovili klupe, vrata i cijeli kor. obnovu naše crkve. Ako sam nekog slučajno zaboravio, zahvaljujem  i njemu. A najveća zahvala ide dragom Bogu koji je sve to vodio i blagoslovio.

ŽUPNE OBAVIJESTI MOŽETE PREUZETI OVDJE 4.vazmena-A

4.vazmena-mise

 

http://vjeraufanjeljubav.com.hr/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.