MOLITVE, NASLOVNICA

SPASONOSNA MOLITVA

Kada izgleda da se nemamo više za što primiti, da se nemamo komu obratiti, da smo stiješnjeni između četiri zida unutar kojih ne možemo pronaći izlaz; tada ta kratka molitva postaje jedan spasonosni uzvik ili krik.

Kada izgubim sva druga pouzdanja, izgovarajući tu molitvu zapravo autentično molim. Taj ponavljani zaziv u nama djeluje umirujuće i ohrabrujuće Ta je molitva vapaj i poruka milosrdnomu Isusu da izabirem i odlučujem u svim životnim prilikama, a osobito neprilikama, da je moje jedino pouzdanje u Isusu Kristu i njegovu milosrđu. Taj mi zaziv u previranjima lađe mojeg života u olujama egzistencije postaje kao pojas za spašavanje bačen s neba na zemlju.

Taj me pojas spašava da se ne utopim. Lako nam je izgovarati taj zaziv kad nam u životu ide sve po planu. Tada ta kratka molitva  samo još jedna u nizu pobožnih praksa koja nam se dopada zbog svoje izražajnosti i kratkoće. Međutim ta rečenica dobiva svoj smisao i težinu tek onda kada se čovjek nađe u različitim blokadama, trpljenjima i krizama.

Često ga ponavljajući, polako stječemo jedan usađeni način borbe s raznoraznim poteškoćama koje nas susreću u ovozemaljskom proputovanju Taj natpis treba postati neprestana molitva mojeg srca. U iskustvu i tradiciji istoka mnogi vjernici, a osobito oni u monaškom staležu, prakticiraju tu molitvu srca ponavljajući neki zaziv toliko puta (pa i u više godina) sve dok njihova nutrina sama ne počne zazivati i nekako disati tim zazivom.

Natpis »Isuse, uzdam se u tebe! « može za nas na zapadu postati takav zaziv koji ćemo vježbati iz dana u dan, sve dok ne postane odjek otkucaja našeg srca. Često ga ponavljajući, polako stječemo jedan usađeni način borbe s raznoraznim poteškoćama koje nas susreću u ovozemaljskom proputovanju. Čuvši, naprimjer, vijest o nekoj težoj bolesti ili prolazeći kroz neku sličnu nevolju, taj će ponavljani zaziv u nama djelovati umirujuće i ohrabrujuće. 

Izvor: https://book.hr/spasonosna-molitva-kada-izgleda-da-se-vise-nemas-za-sto-primiti-kad-ne-mozes-pronaci-izlaz-u-krizi-moli-ovu-kratku-molitvu/

SVETA MISA ZORNICA ANDRIJAŠEVCI PONEDJELJAK 11/12/2023 06.30 sati + Nikola, Marija i Josip Hodak

X