NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Mladi nisu dozvolili skrnavljenje svoje crkve

Mlade katolike osudile su i vlasti i mediji ali oni su ipak uspjeli i nisu dozvolili skrnavljenje svoje crkve

 

Na sam blagdan Bezgrešnog začeća, skupina francuskih katolika uspješno je obranila svoju crkvu u Nantesu od koncetra pop glazbenice. Kontroverzna švedska pjevačica Anna von Hausswolff trebala je nastupiti u crkvi Notre Dame de bon Port u Nantesu večer prije Bezgrešnog začeća. Stil švedske pjevačice Anne von Hausswolff opisan je kao mješavina “post-rocka, prog, doom metala, moderne klasične i visoke crkvene glazbe”. Među njezinim pjesmama je i jedna sa stihovima koja glasi: “Na podu sam stalno, intenzivno, vodim ljubav. … Vodila sam ljubav s đavlom.”

Podsjećajući na evanđeosku priču o mjenjačima novca u Hramu, ovi hrabri, većinom mladi katolici uspješno su orkestrirali i prije početka koncerta na vratima blokirali ulaz posjetiteljima. Guardian je izvijestio da je grupa blokirala ulaz u crkvu, rekavši da je glazba von Hausswolff sotonistička”. List navodi potom još nešto tužnije – da je koncert organiziran “u dogovoru s biskupijom Nantes”.

Samozvani čuvari crkve pjevali su francuski hvalospjev, koji je gvardijan protumačio kao “Sveta Marijo, majko Božja, moli za nas jadne grešnike”. Pjevačica Von Hausswolff je na Instagramu objavila da je “krajnje desni katolički integralizam pobijedio umjetnost, ali ne i ljubav”. Uz objavu je pokazala svoju fotografiju na kojoj sjedi u praznoj crkvi “dok sluša oko 50-100 integralista kako pjevaju i vrište ispred crkvenih vrata, blokirajući put za gotovo 400 ljudi”.

Opisala je to kao “strašnu, napetu i tužnu situaciju” i da “nije preostalo ništa drugo nego otkazati koncert”.

Gradonačelnik Nantesa, Bassem Asseh, imao je hrabrosti osuditi katolike zbog obrane vlastite crkve, navodeći da to ugrožava ‘slobodu izražavanja’. Rezervacija švedske pjevačice Anne von Hausswolff da svira u katoličkoj crkvi na blagdan Bezgrešnog začeća zaista je prilično bizarna, s obzirom na to da njezina glazba sadrži tekstove poput:
Stalno sam na podu, intenzivno, Vodim ljubav. Vodila sam ljubav. Vodio sam ljubav s vragom. S vragom. O ja, vodila sam ljubav s đavlom. S vragom… itd.
Nema razloga misliti da građanska vlast nije mogla dogovoriti prikladnije nereligiozno mjesto za ovaj koncert i da on prođe bez problema. Dogovoriti to u crkvi na normalan dan je uvredljivo, činiti to na svetkovinu Bezgrešnog začeća je ratni čin.

Francuski mediji, uspaničeni od uspona političara Erica Zemmoura, osudili su katolike, a Le Monde ih je nazvao ‘fundamentalističkim katolicima’, a drugi su ih nazvali ‘integralistima’.

No, uglavnom su to bili samo mladići i djevojke koji nisu željeli vidjeti svoje crkvu oskrnavljenu. I uspjeli su! Bravo.

https://www.dnevno.hr/category/vjera/

Odgovori

SVETA MISA PETAK ROKOVCI 28.01.2022 18.30 sati + Đuro i Lucija Obradović

X