NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Kardinal pozvao svećenike

Ignoriran sam pa čak i napadnut od strane svijeta zbog ovoga, rekao je kardninal

Sakramentalna ispovijed ima iscjeliteljske sposobnosti koje bi svećenici trebali posebno naglašavati kako bi pomogli donijeti Božju ljubav i utjehu u svijet oštećen u ove dvije godine pandemije koronavirusa. To je savjet za ispovjednike kardinala Maura Piacenze, koji je istaknuo hitnost njihova rada za čovječanstvo.

“U vremenu došašća svaki je ispovjednik pozvan gledati i, uz natprirodnu milost, na određeni način poistovjetiti se s Ivanom Krstiteljem, ponavljajući svijetu: ‘Evo Jaganjca Božjeg’, rekao je kardinal Piacenza.

Njegov ured je sud Apostolske stolice koji ima nadležnost nad oprostima i odrješenjem najtežih grijeha. U poruci ispovjednicima za Božić 2021., kardinal je rekao da je približavanje Božića vrijeme za “dodatno naglašavanje onih aspekata ozdravljenja” u sakramentu pomirenja.

 

„Ispovjednik, poniznim i vjernim obavljanjem svoje službe, pokazuje svijetu da je Gospodin prisutan: prisutan je kao milosrdni zagrljaj, kao ljubav i pravda, kao istina i milost, kao utjeha i nježnost. U dezorijentaciji našeg vremena, koje stvara egzistencijalnu usamljenost koja je ponekad dramatična, postaje hitno i potrebno pokazati, blistavom jasnoćom, prisutnost Gospodina u svijetu uz ljude, prisutnost Gospodina kao jedinog Spasitelja” rekao je.

Produljeno razdoblje pandemije znači da će još više ispovjednika morati vršiti “službu utjehe”, što je samo po sebi drugo ime za milosrđe. “Naša prisutnost i dostupnost ohrabrit će vjernike koji žele pristupiti pomirenju ili koji, kad nas vide, od nas dobiju neki nadnaravni uvid”, nastavio je.

“Koju misiju možete zamisliti da je potrebnija i hitnija  čovječanstvu?” upitao je kardinal. “Ako je zlo svijeta uvijek na određeni način povezano s grijehom, što  može biti korisnije i potrebnije nego ‘osloboditi se učinjenog zla’ kroz službu pomirenja?”

“U skrivenom obavljanju ove dragocjene službe, ignoriran pa čak i napadnut od strane svijeta koji je toliko sekulariziran da više ne razumije vlastitu prirodu i bitne potrebe. Ispovjednik dobro zna da sudjeluje u jedinoj autentičnoj revoluciji: revoluciji milosrđa i dobrote,  istine i pravde. ‘Revolucija ljubavi’ koju je inaugurirao Isus Krist koji nam je otkrio da je sam Bog Ljubav”, nastavio je kardinal Piacenza upozorivši: “Izvan jasne perspektive usredotočene na Krista, svako spasonosno obećanje je utopija, funkcionalno odvraćanje pažnje od moći i laž koja dolazi od varalice. Samo osobno obraćenje Kristu izgrađuje Crkvu i svijet.”

https://www.dnevno.hr/category/vjera/

Odgovori

SVETA MISA PETAK ROKOVCI 28.01.2022 18.30 sati + Đuro i Lucija Obradović

X