NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Njemačka nisu spomenuli Boga u svojoj prisezi

Novi njemački kancelar Olaf Scholz i još sedam ministara nisu spomenuli Boga u svojoj prisezi i tako razočarali kršćane

„Kunem se da ću svoju energiju posvetiti dobrobiti njemačkog naroda, povećati njegove beneficije, spriječiti štetu od njih, podržati i braniti ustavni zakon i zakone Federacije, da ću savjesno ispunjavati svoje dužnosti i vršiti pravdu protiv svake volje.” To je propisana formula za javnu prisegu saveznih ministara za njihovu novu dužnost. Političari mogu sami odlučiti hoće li reći: tako mi Bog pomogao. Prema evangelističkom mediji “Medienmagazin PRO”, novi savezni kancelar odrekao se dodatka Boga u svojoj prisezi.

Sedam ministara također se odreklo ovog dodatka, uključujući sve zelene ministre. Nasuprot tome, svi ministri FDP-a položili su prisegu uz spominjanje Boga.

Evanđeoska radna skupina reagirala je na to priopćenjem za javnost: “Izbacivanje Boga u prisezi novog kancelara je razočaravajuće”. Savezni predsjednik Evangelističke radne skupine, Thomas Rachel komentirao prisegu Olafa Scholza kao kancelara Savezne Republike Njemačke: “Čestitam novom saveznom kancelaru i želim gospodinu Scholzu dobru ruku za našu zemlju. Razočaravajuća je činjenica da je položio prisegu prema članku 56. temeljnog zakona bez vjerske afirmacije “Pomozi mi Bože”. Tradicionalno pozivanje na Boga jasno daje do znanja da politika u konačnici mora odgovarati višoj vlasti. To općenito štiti od fantazija o svemoći u politici.”

Protestantska teologinja Margot Käßmann smatra da je “sramota” što kancelar Olaf Scholz i mnogi ministri u novoj vladi nisu upotrijebili formulu: “Tako mi pomogao Bog”. “Zato što tko god se obraća Bogu, sebe vidi kao odgovornim pred većim autoritetom”  S druge strane, to je znak sve manjeg utjecaja crkve: “A to je jednostavno stvarnost”, upozorila je dodajući: “Više ne živimo u vremenu kada su gotovo svi Nijemci članovi jedne crkve. Koalicijski sporazum pokazuje da su crkve priznate, ali jednostavno kao dio civilnog društva.“ Stoga su sada crkve pozvane da svojim uvjerenjima pridonose društvu.”

https://www.dnevno.hr/category/vjera/

 

Odgovori

SVETA MISA SUBOTA ROKOVCI 29.01.2022 18.30 sati + iz ob. Jelke i Luke Tomković

X