NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh

Danas Katolici diljem svijeta obilježavaju blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, koji je u nekim krajevima poznat i kao Štefanje. Svetkovina svetoga Stjepana Prvomučenika slavi se dan nakon Božića, 26. prosinca, i to od 380. godine. A upravo zbog te blizine  jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, promovira se kao svetkovina najbliža Kristu, kako bi se time naglasila i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.

Stjepan je bio prvi kršćanski mučenik, jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve. Njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska. Sveti Stjepan zbog svog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika, bio je oko 36. godine nakon Krista osuđen za bogohuljenje. Kazna je bila kamenovanje do smrti izvan gradskih zidina Jeruzalema.

Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi, koje je klicao dok je umirao: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh, a on je prvi za Isusa posvjedočio svojom krvlju pa je stoga nazvan i Prvomučenik.

 

Nakon Stjepanove mučeničke smrti njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u novi grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Prema tradiciji, oko 415. godine, svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je Stjepan sahranjen. Njegovi su ostaci iskopani – jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, još jednog đakona.

Na Stjepanje, Stipanje ili Štefanje, u sjevernim se hrvatskim krajevima štuje dan konja ili mazgi, jer je taj svtac njihov zaštitnik. U Istri su na taj dan ljudi izlazili s konjima, jahali ili se utrkivali.

 

Postoje i neke narodne izreke vezane uz ovaj dan. Kiša na Štefanje obećaje sljedećeg ljeta žita manje, a ta izreka slična je onoj bolje Božić kužan nego južan, što znači da za to doba godine nije primjereno  toplo i kišno vrijeme, jer će plodnost sljedeće godine biti mala.

dnevno.hr

Odgovori

SVETA MISA PETAK ROKOVCI 28.01.2022 18.30 sati + Đuro i Lucija Obradović

X