NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Fenomen gorući grm na Sinaju

Fenomen u kojem izgleda kao da vatra izbija iz stijena prvi put je uočen 2003. godine

Neobičan fenomen, prvi put uočen 2003., privlači pozornost kao moguće objašnjenje biblijskog gorućeg grma, način na koji je Bog komunicirao s Mojsijem po biblijskoj knjizi; Izlazak 3. Spektakl uključuje vatreno svjetlo koje izbija iz stijena koje se može vidjeti samo na pod pravim kutom, u pravo vrijeme i na pravi dan u godini.

Položaj biblijskog brda Sinaj bio je predmet rasprave među stručnjacima generacijama. Iako postoji nekoliko lokacija koje podsjećaju na biblijske postavke, jedan od glavnih kandidata je planina Karkom, u jugozapadnoj pustinji Negev. Tamo je izraelski vodič svjedočio tom gorućem fenomenu 2003. godine.

Refleksija sunčeve svjetlosti

New York Times javlja da je vodič posjetio mjesto oko zimskog solsticija. Dok je sunce visilo nisko na nebu, njegova se svjetlost počela odbijati od planinskih obronaka. NYT opisuje što je vodič vidio: U podne, kada je sunce bilo nisko na nebu u jednom od najkraćih dana u godini, provirio je preko duboke jaruge i uočio čudnu auru svjetlosti, koja je treperila poput plamena, koja je izvirala iz mjesta na strmoj stijeni.

 

Izraelski mediji brzo su počeli povezivati ​​ovu mističnu vatrenu svjetlost s gorućim grmom iz Izlaska. Pretpostavljalo se da je ovaj fenomen mogao nadahnuti biblijsku priču, ili možda čak i da je Mojsije vidio sličnu svjetlost, samo reflektiranu na grmu.

 

Planina Karkom

Iako je aura svjetlosti koja se može vidjeti uzbudljiv fenomen, teško da je to jak dokaz koji podržava lokaciju planine Sinaj. Međutim, postoje i drugi čimbenici koji sugeriraju da bi Karkom mogao biti legitiman. U tom su području otkriveni drevni crteži na stijenama koji datiraju oko događaja iz Egzodusa, a neki nalikuju i pločama s Deset zapovijedi.

 

Nadalje, planina leži točno na putu kojim bi Izraelci krenuli od Egipta do Petre, u Izlasku. Na planini Karkom nalazi se i mjesto na kojem su arheolozi identificirali žrtveni oltar okružen ostacima dvanaest stupova. Neki sugeriraju da bi kameni stupovi mogli odgovarati Izlasku 24, kada je Mojsije podigao stupove koji predstavljaju izraelska plemena.

Više možete pogledati na New York Times

foto: NewYorkTimes

dnevno hr

 

Odgovori

SVETA MISA PETAK ROKOVCI 28.01.2022 18.30 sati + Đuro i Lucija Obradović

X