NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Grom i čudo koje je zadivilo Papu

jon-tyson-zlf17V5sCRQ-unsplash

Nakon prvog udara groma kip je bio uništen i posve crn, a nakon drugog udara dogodilo se čudo koje je zadivilo i Papu

 

 

13. kolovoza 1807. bila je noć za pamćenje u dominikanskom samostanu Isusa Marije u Guadalajari, drugom najvećem gradu u Meksiku.

U 2:30 ujutro izbila je silovita grmljavina. To je bila uobičajena pojava u “kišnoj sezoni” u ovom području Meksika, tijekom mjeseci od srpnja do listopada. Od 1792. godine redovnice su živjele u samostanu mirno i neometano. Onda se sve promjenilo.

Dok su časne sestre ove kobne noći spavale u svojim odajama, oluja je bjesnila punom snagom. Grom se kotrljao i pucketao po cijelom nebu; kiša je udarala po prozorima. Ogroman sudar potresao je samostan do temelja, probudivši sve.

 

U spavaonici je grom pogodio Gospin kip! Dim je ispunio prostoriju i posvuda seosjetio miris zapaljenih drva – samostan je bio u plamenu! Prestravljene časne sestre su pobjegle spasiti život.

Nakon što je požar sigurno ugašen, časne sestre su se vratile u samostan kako bi procijenile štetu. Tužan prizor susreo im se u očima: Marijin kip oštećen je nepopravljivo. Njegove kristalne oči bile su razbijene, a lice pocrnjelo. Biserna krunica koja je okruživala sliku sada je bila crna i iskrivljena.

Dijete Isus u majčinom naručju, međutim, bilo je potpuno neozlijeđen kao i dvije slike koje su visjele na zidu s obje strane kipa, slika sv. Dominika i druga slika Presvetog Trojstva. Jedna od časnih sestara koja je spavala nekoliko centimetara od kipa, pobjegla je neozlijeđena, kao i sve ostale časne sestre u spavaonici.

 

Sutradan je služena misa zahvalnica u znak neizmjerne zahvalnosti Gospi za njezinu zaštitu. To je ipak bio red redovnica, odan Gospi! Gospin kip spušten je na počasno mjesto u samostanskoj kapeli.

Photo by Etienne Girardet on Unsplash

Ovo, međutim, nije kraj priče

Pet dana kasnije, 18. kolovoza 1807., dva radnika i neke od redovnica bili su u kapelici sredinom poslijepodneva. Bez upozorenja, kapelica je postala crna kao noć. Još jedna oluja je bila na putu.

Pred zaprepaštenim očima promatrača, Marijin kip počeo je sjati intenzivnim, “nezemaljskim” sjajem. Stanari kapele bili su zapanjeni. Okamenjeni. Htjeli su pobjeći iz sobe, ali se nisu mogli pomaknuti. Očarani, svi su stajali kao da su “pretvoreni u kamen”, pogled im je bio prikovan za sliku. U to su vrijeme priorica i ostale redovnice ušle u kapelu na Večernju misu. Može se samo zamisliti njihovo iznenađenje!

 

U sljedećim trenucima kapelom je protutnjao jak udar grmljavine, praćen “izvanrednim” bljeskom munje. Cijela je kapela obasjana neobičnim, blistavim svjetlom. Drama je tek počela. Grom je još jednom udario u kip!

Nekoliko je puta kip promijenio boju, iz ružičaste u bijelu, pa opet natrag. Konačno, nakon nekoliko minuta ponovo je poprimio svoju normalnu boju. Kao da to nije bilo dovoljno, oči koje su bile razbijene, otvorile su se i postale sjajne poput dijamanata.

Pocrnjele crte Gospina lica pretvorene su u ružičasto-breskva boju; zapravo, cijeli je kip izgledao ljepše nego što je bio izvorno! Krunica koja je pocrnjela i izobličila se prvim udarom groma, postala je savršeno obnovljena drugim udarom.

ranyelpaula-1609445536366-cathopic

 

Ove događaje potvrdila je službena istraga koju su proveli kapelan Crkve Isusa Marije, don Manuel Cervino, i budući biskup države Michoacan, don Jose Maria Gomez y Villasenor. Pobožnost Gospi od groma eksponencijalno je rasla kako su događaji od 18. kolovoza postali javni.

Postala je poznata po svojim iscjeliteljskim moćima zagovora. Jedno od mnogih čuda ozdravljenja koje joj se pripisuje bilo je ozdravljenje mlade redovnice iz samostana. U dobi od 22 godine, Cecilia de San Cayetano razboljela se od groznice koja joj je paralizirala kralježnicu. Osam godina liječila se kod najboljih liječnika u gradu.

U kolovozu 1850. njezin osobni liječnik joj je rekao: “Tako mi je žao, ali ne mogu učiniti apsolutno ništa više da ti pomognem.” Više nije mogla hodati i stalno je imala bolove. Dana 17. prosinca 1850. doživjela je neodoljivu želju da posjeti Gospu od Groma u kapelici. Uz pomoć podpristojnice, prošla je svoj mučni put do stopala Gospina kipa gdje je pala gotovo bez svijesti.

 

Obuzeo ju je osjećaj malodušnosti. Tek kasnije je priznala da je u godinama svoje bolesti patila od najžalosnije depresije. Rekla je da joj je jedina utjeha “da svoje ojađeno srce stavi u ruke Presvete Djevice podno križa”.

Tog prosinačkog dana molila se: “O, vrati mi zdravlje, dobra Majko, jer ako tako nastavim, bojim se za svoje spasenje.”

Za nekoliko minuta prohodala je! Ona se bez pomoći vratila u svoju sobu prvi put u osam godina. Za njom su slijedile dvije začuđene časne sestre. Ne samo da je hodala, već je ubrzo išla dva po dva koraka do samostanskog refektorija. „Pazite me, sestre! Tko bi ikad povjerovao da sam to ja?” Živjela je još 20 godina u savršenom zdravlju.

Još jedan značajan lijek bio je lijek Done Micaele Contreras koja je odmah izliječena 17. rujna 1856. nakon što je 32 godine patila od paralize.

Gospa od Groma dobila je odobrenje Crkve na najvišim razinama. Papinski je okrunjena (jedinstvena razlika dodijeljena malobrojnim kipovima) uz ovlaštenje pape Pija XII 1940. u katedrali u Guadalajari. Šesti nadbiskup grada, don Jose Garibi Rivera, bio je papin delegat.

Veličanstvena statua visoka je metar i pol, a oči su blago okrenute prema dolje. U lijevoj ruci nosi djetešce Isusa. I majka i dijete odjevene su u raskošno ukrašene haljine i zlatne krune posute dragocjenim draguljima i biserima. Izvrstan čudotvorni kip danas se može vidjeti u crkvi Isusa Marije. U Guadalajari je jako vole i bezbrojna svjedočanstva u svetištu svjedoče o njenom snažnom zagovoru.

Od potpuno spaljene do potpuno predivne Gospe/madonnasofmexico.com

Tijekom godina Gospa od groma stekla je dvije nove titule: postala je poznata kao glavna zagovornica za one bez posla i za one s hitnim potrebama . Gotovo bi se mogla nazvati Svetom Judom od Jalisca!

dnevno hr

PIŠITE SVOJE KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: