NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Kako se ispovijediti

Image by Photo Mix from Pixabay

Kako se ispovijediti, sakrament pomirenja

Ispovijed, poznatija kao i sakrament pomirenja je vrijeme kada se mi mirimo s Bogom. U ovome trenutku želimo vratiti bezgrešni odnos s njim i ponovno osjetiti olakšanje kako bi mogli živjeti život u punini. Cilj ispovijedi je mirenje s Bogom i Crkvom. Crkva naš uči kako bi barem jednom godišnje, osobito u vrijeme Uskrsa se trebali ispovjediti. Kako se ispovijediti i kako znati što trebamo ispovjediti? Znamo što je grijeh, grijeh je sam po sebi nevjernost prema Isusu i Ocu jer njima pokazujemo da njihove riječi nisu ono po čemu mi živimo. Količina grijeha smanjuje dobrotu osobe. Po vjerovanjima možemo razlikovati lake i teške grijehe, kao i one protiv Duha Svetoga. Kod lakog grijeha mi kršimo moralni zakon, i to je grijeh koji se može oprostiti. Laki grijeh nas ne isključuje iz kraljevstva nebeskog, dok teški grijeh nam onemogućuje pristup. Laki grijeh možemo riješiti pomoću ispovjedi ili vatre u Čistilištu. Teži i smrtni grijesi su opisani u katekizmu Katoličke crkve gdje se navodi kako su oni učinjeni pri punoj savjesti i slobodnim pristankom, mogu se iskupiti kajanjem i božanskim oproštenjem, ako ne uzrokuju isključenje iz Kristova kraljevstva i vječnu smrt u paklu. Način na koji svi možemo zaslužiti spasenje je da naučimo kako se ispovijediti i da se pokajemo za svoje grijehe. Nužno je ispovjediti svaki grijeh koji nosite na duši kao i koliko puta ste ga počinili. Ovime dajete do znanja svoju svjesnost da ste ranili Isusa i Crkvu, nakon toga svećenik vam odrješenjem grijeha dijeli pomirenje s Bogom uz određenu pokoru.

Church, Faith, Confession, Forgiveness, God, Cross

Image by Peter H from Pixabay

 

Kako se ispovijediti, odluka o ispovijedi

Kako bi obavili sakrament pomirenja bitno je da sami sa sobom riješite određene stvari. Prije ispovijedi dobro ispitajte svoju savjest, bitno je pokajati se radi svojih propusta i grijeha, odlučite iskreno da nećete više griješiti i da ćete izbjegavati grješne prilike, zamolite oproštenje od onoga kome ste počinili zlo, iskreno priznajte sve svoje grijehe, i za kraj iskreno obavite pokoru koju vam je svećenik odredio. Također postoji i molitva prije ispovijedi koja se sastoji od vašeg obraćanja Bogu kako tražite snagu za iskrenu ispovijed. Kako se ispovijediti? Kada dođete u ispovjedaonicu pred svećenika pozdravljate svećenika sa „Hvaljen Isus i Marija“ i zatim se prekrižite. Slijedi „Želim ispovjediti sve svoje grijehe koje sam učinio/učinila od posljednje ispovijedi – kažete kada ste se posljednji put ispovjedili, sagriješio/sagriješila sam i zatim krenete nabrajati svoje grijehe“. Krenite govoriti grijehe redom, onako kako vam savjest nalaže. Za vrijeme ispovijedi možete upitati svećenika da li je nešto bilo u redu sa strane vas ili ne kada ste griješili, on je tu da vam pojasni. Kada ste završili s procesom nabrajanja grijeha kažete svećeniku da bi to bilo sve. Slijedi vam pokora sa strane svećenika u obliku molitva koje morate zapamtiti. Prije toga svećenik pruži ruke i pred vama moli Boga za vaš oprost. Nakon toga vi izlazite iz ispovjedaonice, i pred oltarom molite svoju pokoru. Iako se smatra da kako se ispovijediti je lagan proces, nikada nije lako pričati o svojim propustima, problemima, i stvarima koje su nas navele da počinite grijeh ili više njih.

Holy Cross, Bible, Prayer, Old Book, Belief, Order

Image by Photo Mix from Pixabay

Kako se ispovijediti, što nakon ispovijedi i kajanja

Mnogi nakon ispovijedi osjećaju određeno olakšanje unutar sebe. I dok naravno jedni tvrde kako je riječ o placebo efektu, vjernici tvrde kako je to dokaz da je Bog oprostio sve naše grijehe i pružio nam novu šansu. Što nakon ispovijedi? Crkva i Bog ne očekuju od nas da ne griješimo, ali očekuju od nas da minimalno griješimo da te iste grijehe redovito ispovijedamo. Oni koji se pitaju kako se ispovijediti zaista žele oproštenje, no isto tako mnogi idu na ispovijed samo kako bi se riješili tereta kojeg nose na svojoj savjesti. Postoji mišljenje kako možete napraviti bilo kakvo zlo, ispovjediti se i nikome ništa, ali u stvarnosti to nije baš tako. Svaki čovjek mora snositi posljedice i odgovornost radi zla kojeg je napravio, posebno prema zakonu. Primjerice, možete zatražiti Boga oproštenje jer ste opljačkali banku, ali ne možete zadržati novac misleći kako je sve u redu. U procesu kako se ispovijediti bitno je iskreno priznati svoje grijehe. Nakon svakog kajanja moramo imati želju biti bolje osobe

KAJEM SE OD SVEGA SRCA ŠTO SAM UVRIJEDIO BOGA, NAJVEĆE I NAJMILIJE

DOBRO. MRZIM SVE SVOJE GRIJEHE I ČVRSTO OBEĆAJEM DA ĆU SE POPRAVITI I DA NEĆU VIŠE GRIJEŠITI.»

PIŠITE SVOJE KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: