ŽUPNE OBAVIJESTI, ŽUPNI LISTIĆ

CVJETNICA- NEDJELJA – ŽUPNE OBAVIJESTI Broj 230 Župa Rokovci-Andrijaševci (10.04-17.04.2022)

cross-ge08856ade_1920 pixabay.com

CVJETNICA

 

Danas je Cvjetnica, svetkovina kojom započinje Veliki tjedan, najsvetije vrijeme u liturgijskoj godini. Svi dani u idućem tjednu nose naziv veliki, čime se želi reći da su svi dani važni, međutim najvažnije je sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, odnosno svetkovina Gospodnjeg Uskrsnuća. U ovome tjednu od svakog kršćanina se očekuje velika pobožnost i ozbiljnost.

 

SVETE MISE U ANDRIJAŠEVCIMA

V. utorak u 18.30: + Matija (ž) Levaković
V. srijeda u 18.30: + Ante Mrdeša
V. četvrtak u 18.30: MISA VEČERE GOSPODNJE (+ Ruža Hodak)
V. petak u 18.00: OBREDI MUKE GOSPODNJE
V. subota u 20.00: VAZMENO BDIJENJE (+ iz ob. Nedić)
USKRS u 09.00: + Šima, Ana, i Matija Karabalić i + Mijo i Katica Domačinović
u 11.00: ZA SVE ŽUPLJANE, + Josip Klišanić

SVETE MISE U ROKOVCIMA

USKRS u 18.30: Na nakanu

 

VELIKI ČETVRTAK

Veliki četvrtak je prvi dan svetog trodnevlja. Toga dana Isus je sa svojim učenicima u Jeruzalemu slavio posljednju večeru i ustanovio sakramente Euharistije i Svećeničkog reda te nam dao zapovijed ljubavi. Svečana Misa Večere Gospodnje će biti u 18.30 u Andrijaševcima. Nakon Mise održat će se i tzv. Gecemanska ura.

Na Veliki četvrtak pa do Velike subote navečer gase se crkvena zvona. Ukoliko u te dane netko umre nema zvonjave zvona.

 

VELIKI PETAK

Za nas kršćane Veliki petak je dan najveće tuge, ozbiljnosti i skrušenosti. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Zapovijedani i strogi post i nemrs. Pokušajmo toga dana doista postiti i uzdržavati se od bilo kakvih užitaka. Postiti znači uzeti hrane tek toliko da izdržimo dan. Postiti se može i od Tv- a, glazbe, alkohola, interneta i mobitela. U Andrijaševcima u 18.00 sati započinju OBREDI MUKE GOSPODNJE.

 

 

VELIKA SUBOTA

Velika subota je treći dan vazmenog trodnevlja. Toga dana Crkva šuti i moli i oplakuje mrtvog Isusa u grobu. Od 09.00 sati naša crkva u Andrijaševcima će biti otvorena da svatko tko želi može u tišini moli kod Isusovog groba. U 20.00 sati u Andrijaševcima započinju OBREDI VAZMENOG BDIJENJA. Za ove obrede potrebno je da svaki vjernik u ruci drži svijeću. Zato, ponesimo svijeće!

 

USKRS

Uskrs je prvi i najveći kršćanski blagdan. To je blagdan pobjede života nad smrću i dobra nas zlom. Svete Mise na Uskrs biti će u 09.00 i u 11.00 u Andrijaševcima, a 18.30 u Rokovcima.

BLAGOSLOV USKRSNOG JELA

Uskrsni blagoslov jela će biti na V. subotu poslijepodne u 17.00 sati u crkvi u Andrijaševcima.

ŽUPNI URED

Župni ured radi samo u UTORAK prijepodne od 09-11 sati i u SRIJEDU poslijepodne od 16-18 sati.

PRILIKA ZA USKRSNU ISPOVIJED

Posljednja prilika za svetu ispovijed će biti na Veliki utorak i Veliku srijedu prije večernje Mise u crkvi u Andrijaševcima.

PJEVANJE GOSPINOG PLAČA

U utorak umjesto križnog puta u 18.00 članovi KUD-a otpjevat će tradicionalni korizmeni napjev Gospin plač. Kod nas u Slavoniti od davnina je običaj da se ovaj stari narodni napjev izvodi u Velikom tjednu. Za njega slobodno možemo reći da je riječ o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

DEVETNICA MILOSRDNOM ISUSU

Molitvena skupina u našoj župi u na Veliki petak započinje devetnivu u čast Milosrdnom Isusu. Krunica Božanskog milosrđa molit će se u crkvi svaki dan točno u 15.00 sati od Velikog petka pa do Mladog Uskrsa. Dođimo na ovu pobožnost u što većem broju.

ŽUPNA KATEHEZA

PRVOPRIČESNICI u srijedu u 9.30 sati
KRIZMANICI u srijedu u 20.00 sati

DAROVATELJI ZA CRKVU

GRGIĆ ZDENKO, Rokovci 200 kn
MAGDIĆ JOSIP, Andrijaševci 200 kn
DELIĆ LJUBICA, Andrijaševci 125 kn
JEDNA OSOBA 100 kn

 

Odgovori

SVETA MISA ČETVRTAK 19.05.2022 ANDRIJAŠEVCI 18.30 sati+ Ivan Uremović

X