NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Zvonima protiv oluje i leda

Crkva i zvona

Image by Anja-#pray for ukraine# #helping hands# stop the war from Pixabay

Karlovački franjevci i više su nego ozbiljno shvatili svoje poslanje čuvanja duša, ali i života Karlovčana. Dok je jučer navečer završavala sveta misa i procesija u čast svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika Zvijezde, nad Karlovcem su se skupljali tmasti oblaci i počeo je jak vjetar.

Kapelan Presvetog Trojstva fra Mate Bašić tada je došao na sjajnu ideju, vođen iskustvima i životima naših starih koji su danas zaboravljeni. Odlučio je upaliti crkvena zvona kako bi rastjerao oblake i moguću tuču, a onda i štetu u svom gradu.

 

Danas nam kaže kako nije požalio.

– Vidjelo se da se sprema nevrijeme, za nas je bila najavljena tuča, kad sam vidio kakvi oblaci dolaze jedino što mi je palo na pamet bila su zvona. Znamo da su se naši stari uvijek protiv tuče i nevremena borili zvonima, a znamo da i nema te protugradne obrane, a mi smo željeli pomoći građanima, svima koji žive od poljoprivrede, svima kojima su automobili vani i eto, odlučio sam upaliti crkvena zvona pa neka zvone.

 

Dvije runde zvonjave

Nije dugo trebalo i zvono Presvetog Trojstva počelo je zvoniti, a zvonjava je trajala čak pola sata!

Fra Mate kaže kako je bilo jako interesantno i čemu su svjedočili mnogi, kad su zvona počela zvoniti, iznad same crkve odnosno zvonika, oblaka nije bilo.

– Bila je rupa na kojoj se vidjelo plavo nebo, kaže fra Mate.  Zvona su i dalje zvonila, a onda je počela kiš, sasvim pristojno. Nakon kratkog perioda, vidjelo se da neće biti tuče, a fra Mate je sve pozorno pratio jer i sam radi vrt u dvorištu samostana i brižno njeguje biljke. Tad je u jednom trenutku počela padati jako sitna tuča, a on se opet uhvatio zvonjave.

Inat, nerazumijevanje ili tradicija? Trebaju li crkve noću zvoniti i  javljati vrijeme? – Moje Vrijeme

Nisu se stari bezveze od tuče branili zvonjavom zvona

-Tada se ta sitna tuča pretvorila ponovno u kišu, i evo, neka svatko zaključi po svom nahođenju, no ja ipak vjerujem našim starima. Nisu bezveze oni se branili na taj način od nevremena, a u nekim stvarima bili su inteligentniji od nas danas koji bez interneta ne znamo zbrojiti 2 i 2. Oni su imali životna iskustva i iskustva života s prirodom, kaže fra Mate.

Ovaj franjevac zahvaljuje Bogu što je sve prošlo dobro za Karlovac, a ono što bi volio jest da se karlovačke crkve i dekanat možda dogovore, kad je nevrijeme najavljeno, da zajedno upale na određeno vrijeme zvona i time pomognu ljudima, gradu, svima.

-Time bismo pokazali da brinemo i mi, na naš način, hoće li biti uroda, hoće li biti šteta, hoće li nečiji trud uroditi plodom ili će sve biti uništeno. Tu je i poljoprivreda, ali i automobili, kuće, a vidimo gotovo svakim danom da nam se događaju tuče i da su postale nenormalne i donose stradanje obiteljima, kaže fra Mate.

-Sjetite se one pjesme o starim zvonima koja su zvonila za oluje, vjenčanja, za živote i za zadnja putovanja, pa ako i pjesma to govori, evo, i mi smo tako nastavili u tom tonu, kaže fra Mate.

A koliko je zvonjava bila duga, dovoljno govori podatak da su neki Karlovčani zvali u samostan pitajući je li netko preminuo, nenavikli na ovakve događaje. Sve je odlično završilo po Karlovac, a našim ministarstvima, ali i onima koji kažu kako protugradna obrana nije učinkovita i ne pomaže, toplo preporučite ovu priču.

HVALA

https://radio-mreznica.hr/

%d blogeri kao ovaj: