Dvije molitve koje očevi trebaju naučiti i svakodnevno moliti

Svećenik, prorok i kralj

Kršteni muškarac ima udjela u Kristovoj službi svećenika, proroka i kralja. Kršteni muškarac koji ima djecu je na poseban način svećenik, prorok i kralj. Njegova kuća je njegova kućna Crkva a djeca su stado kojemu je on pastir. Što to znači prorok, kralj i svećenik?

 

Kao prorok u svojoj kućnoj Crkvi, otac je pozvan naučavati i govoriti istinu u životu svoje obitelji. Otac mora utjecati na ozračje u kući svojim riječima i djelima. Nije on prorok koji vidi budućnost, nego čovjek koji vjeruje u Božji poziv i osluškuje ga.

Kao kralj u svojoj kućnoj Crkvi, otac mora biti uzor kraljevske službe po uzoru na Kristovo kraljevanje. Kristovo prijestolje je križ, a Krist daje primjer kako kraljevati time što pere noge svojih apostola. Dakle, otac nasljeduje Krista služeći svojoj ženi i djeci u ljubavi.

Kao svećenik u svojoj kućnoj Crkvi, otac posvećuje i vodi svoju djecu. Žrtvuje se za svoju djecu, uči ih kako moliti i kako živjeti. Kao svećenik, otac ima autoritet nad svojom djecom u tjelesnom i duhovnom smislu. Kao svećenici kućne Crkve očevi mogu blagoslivljati svoju djecu.

Snaga očeva blagoslova

Bogom, Ocem tvojim, koji ti pomaže, Svesilnim koji te blagoslivlje blagoslovom drevnih brda, želja vječnih brežuljaka(Post 49,26)

Kako onda otac treba blagoslivljati svoju djecu? Jedna od najsnažnijih molitava Crkve je znak križa. Pred znakom križa đavao bježi i u strahu se sakriva. U Rimskom brevijaru nalazi se i blagoslov za osobe koje kreću na put. Naučimo te dvije molitve i koristimo ih u vjeri, nadi, ljubavi i pouzdanju!

Molitva pri odlasku iz kuće

Kada kao obitelj odlazimo iz kuće, možemo zajedno moliti sljedeću predivnu molitvu. Navodim je i na latinskome jeziku, jer prema tradiciji naše vjere đavao naročito mrzi univerzalni jezik Crkve, latinski:

Latinski:

In viam pacis et prosperitatis dirigat nos omnipotens et misericors Dominus: et Angelus Raphael comitetur nobiscum in via, ut cum pace, salute et gaudio revertamur ad propria.

 

Hrvatski:

Svemogući i milosrdni Gospodin vodio nas putem mira i blagostanja, i neka arkanđeo Rafael bude uz nas na putu, da mognemo opet se vratiti svome domu u miru, zdravlju i radosti.

Molitva prije spavanja

Kao molitvu prije spavanja jednostavno blagoslovite dijete sljedećim riječima čineći znak križa na njegovu čelu.

Latinski:

Benedictio Dei omnipotentis, Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, descendat super vos, et maneat semper.

 

Hrvatski:

Blagoslov Boga svemogućega, Oca, Sina i Duha Svetoga, sišao na vas i ostao uvijek s vama.

Will Wright |  CatholicLink

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

MOLITVE I KOMENTARI

POVEZANE OBJAVE

%d blogeri kao ovaj: