RAT U UKRAJINI – IZBJEGLIČKA KRIZA

Svjedoci smo da već 18 dana traje Ruska invazija na Ukrajinu u kojoj se nemilosrno razaraju ukrajinski gradovi, ubijaju nevini civili i nanosi nezamisliva šteta ukrajinskom narodu koji se neustrašivo brani i bori za svoju slobodu. Ovaj rat izazavao je ogromnu izbjegličku krizu, jer je do sada Ukrajinu napustilo oko 2,5 milijuna ljudi, a procjeljuje se da će pred strahotama rada pobjeći oko 10 milijuna ljudi.

U našu domovinu počet će stizati na desetke ili možda čak na stotine tisuća izbjeglica i sve te ljude trebat će negdje zbrinuti. Od Nabiskupije i organa državnih vlasti na nas župnike stiže apel da pokušamo po svojim župama animirati svoje vjernike da svoje prazne kuće, kojih po našim selima ima jako puno, stave na raspolaganje izbjeglicama.

Pa evo ako netko ima praznu staru kuću koja je u relativno dobrom stanju te je prikladna za život neka se prijavi i na taj način omogući nesretnim ljudima da ne žive po sportskim dvoranama i prihvatnim centrima, nego da imaju humanije uvjete.

Očekivanja su da svako selo primi po nekoliko izbjegličkih obitelji, a župa preuzme brigu za plaćanje režija i skupljanje hrane i materijalne pomoći za duži boravak ugroženih žena i djece. Kao kršćani moramo biti osjetljivi na bijedu i nevolju ljudi koji ništa nisu krivi zlo koje ih je snašlo i naša solidarnost i sućut ne smije samo ostati na riječima već na konkretnim djelima.