MINISTRANTI

Ministrant.

Iz perspektive nekih vjernika naša služba nije tako bitna, ali mi znamo da je vrlo važna. Za početak mogu reći da nas u našim dvjema župama ima trinaest. Neki su revniji, neki malo manje, ali sve u svemu može se reći da smo svi podjednaki. Ministrant se postaje nakon primanja prve svete pričesti, u trećem razredu. Naziv ministrant dolazi od lat.riječi  ministrare  što doslovno znači – služiti. To je osoba (dijete) koje pomaže svećeniku za vrijeme mise poslužujući kod oltara. Osim strogog posluživanja oltara, djelovanje ministranata grana se na sve dijelove crkve, a uključuje pomaganje svećenicima pri redovnim obvezama i pomoć župljanima. Kao što ministri služe na dobro svih građana, tako je i ministrant službenik oltara. On je sudionik bogoslužja. Budući da je sveta misa najuzvišenija molitva koju svećenik može prinijeti Bogu, to znači da je vrlo uzvišena i naša ministrantska služba. Stoga se od poslužitelja oltara očekuje posebna pozornost i sabranost. Naše vladanje vjernike treba poticati na molitvu. Nikako ne bi bilo u redu da naše ponašanje na bilo koji način ometa svećenika ili vjernike.

Mi ministranti moramo biti i jesmo počašćeni svojom službom koja je sama dar, jer mi smo uz svećenika najbliži oltaru i Isusu Kristu koji dolazi tijekom svete mise. Lijepo odjeven ministrant, uz svečano i ozbiljno ponašanje, ukras je liturgije.

Kao što brižno ukrašavamo oltar cvijećem i svijećama, tako smo i mi hvalospjev bogoslužja samom Bogu. Stoga donosim popis nekoliko osobina koje moraju resiti dobrog ministranta.

 

-REVNOST ZA SLAVU BOŽJU: ne smije nas voditi želja za isticanjem, nego iskrena nakana da prinesemo ljepoti službe Božje.

-POSLUÅ NOST I PONIZNOST: dobar ministrant mora bit poslušan    u svemu. U služenju neće tražiti da sebe istakne, jer zna da i najmanjom službom slavi Boga.

-ČISTOĆA DUÅ E: „Na goru Gospodnju smije uzaći samoj onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno.“

-UREDNOST I TOČNOST: ako se igdje mora držati točnost i urednost to je kod svete mise. Ministrant ne smije dopustiti da se na njega čeka i svoju službu mora obavljati savjesno.

-PRIJATELJSTVO: među ministrantima treba vladati duh bratske ljubavi i povezanosti. Nitko ne smije biti zapostavljen.

-MARLJIVOST: poslužitelji oltara moraju biti najvrjedniji učenici u školi, a napose na vjeronauku. Izvan crkve trebaju čitati vjerske knjige i časopise.

Svi ministranti sačinjavaju zbor ministranata. U zbor može biti primljen svaki dječak/djevojčica koji ima pravu nakanu,služiti na veću slavu Božju.

Naše dužnosti su redovito i točno sudjelovanje u službi Božjoj i na sastancima, doći barem desetak minuta prije mise, prije i poslije mise obaviti molitvu, pristupiti što češće sv.pričesti, čuvati i spremati svoje odijelo.

 

Neka od ministrantskih obećanja:

-služi Kristu, najboljem učitelju

-uvijek ostaj vjeran svojoj Katoličkoj crkvi

-ne psuj i ne laži

-nasljeđuj Mariju čistim srcem

-moli osobno i u zajednici

Na koncu ostaje poziv, dođi i vidi! Pridruži se našem zboru ministranata i uvidi kako je lijepo biti bliže Bogu i služiti njemu na čast i slavu. Nemaš što izgubti, a zasigurno puno toga ćeš dobiti. On te čeka!