ŽUPNI ZBOR SV.CECILIJE

Mješoviti pjevački zbor sv. Cecilije korijene svoga osnivanja bilježi nekako s dolaskom časnih sestara sv. Križa u naše dvije župe. Od njih osobito ističemo s. Bernardetu, s. Hugolinu i s. Vincenciju. One su udarile temelje onome što danas postoji kao mješoviti župni zbor. Kroz ovih nekoliko desetljeća mnogi su naši župljani pjevali u ovom zboru. Bilo je vremena u kojima nas je bilo više, ali i manje. Danas naš zbor broji dvadeset i četiri člana. Trenutno nam je voditelj Tomislav Rac, a orguljašice su Josipa Šebalj i Helena Klasnić. Imamo svoje probe jednom do dva puta tjedno po dva sata, ovisno o liturgijskom vremenu u kojemu se nalazimo. Nedjeljna sv. misa glavna je okosnica djelovanja zbora, ali tu su i mnoge druge aktivnosti te mise na kojima je zbor bio prisutan.

U siječnju je održan je božićni koncert, deseti po redu. Koncert je održan u suradnji sa mezosopranisticom Sofijom Cingulom, Ivanom Topicem (bas) u pratnji na orguljama koje je svirala Monika Zlatarek, sve troje iz Varaždina. U prijašnjim smo koncertima surađivali i s drugim glazbenicima, a osobito ističemo Hrvatski gajdaški orkestar i Puhački orkestar iz Valpova. Osobitost je i misa ponoćka koju svake godine zbor pjeva uz pratnju tamburaškog sastava Querkus Početak ove godine bio je obilježen opsežnim i dugotrajnim probama koje su trajale nekoliko mjeseci tri puta tjedno kao priprava za 5. korizmenu nedjelju kada je bio prijenos mise 6.4. 2014. na prvom programu HTV-a iz crkve sv.Roka u Rokovcima.

Ono što je vrhunac čitave liturgijske godine, ujedno je i vrhunac za djelatnost    našega zbora. Naime, Veliki tjedan i obredi Vazmenog trodnevlja vrhunac su našeg pjevanja i sudjelovanja u svetim obredima Crkve. Uz pjevanje Muke na Cvjetnicu i Veliki petak tu je i križni put kojeg upotpunjavamo pjesmom na Veliki petak navečer ulicama našeg mjesta.

Nakon svetkovine Uskrsnuća Gospodinova, uslijedili su veliki blagdani naše vjere, pa sve tamo do sv. Antuna i konca lipnja kada kroz mjesece srpanj i kolovoz nastaje malo ljetno zatišje jer tijekom ljeta nema župne mise. S početkom rujna, sve se vraća u staru kolotečinu. Vrlo brzo početkom listopada slijedi sv. misa zahvalnica prilikom koje se molitvom i pjesmom zahvaljujemo Bogu za sva materijalna, ali i duhovna dobra koja nam je dao. Valja istaknuti kako se u posljednje četiri godine u našoj župi uoči sv. Andrije i sv. Roka, održavaju trodnevnice – duhovne priprave – za dostojno i svečano slavljenje zaštitnika naših župa. Zbor je pjevao sve mise, kao i svečanu misu na sami dan kirvaja.

Kako stara poslovica kaže: “Dobar glas daleko se čuje”, tako je naš zbor u posljednjih nekoliko godina posjetio i nastupio u župama u Rogotinu, Beču, Å ujici, a ove godine dobili smo poziv za gostovanje u Istri, točnije u Župi sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Na put smo krenuli u petak 24. 10. u večernjim satima. U subotu smo posjetili Svetvinčento te sudjelovali na misi posvete oltara i polaganju relikvija blaženog Miroslava Bulešića koje je predvodio porečko-pulski biskup mons.Dražen Kutleša, te smo posjetili Unescovu baštinu i ponos Istre – Eufrazijevu baziliku u Poreču kao i stari dio grada, te na povratku u Fažanu pohodili smo i Rovinj te biser Rovinja crkvu sv. Eufemije.

U nedjelju je zbor je pjevao na župnoj misi u Fažani,    nakon mise smo se u pjesmi i radosnom ozračju zadržali s okupljenim vjernicima od kojih su mnogi iz ovih naših slavonskih krajeva.Vraćajući se u Slavoniju, posjetili smo Pulu te svetište Majke Božje na Trsatu. Nakon povratka uslijedile su sv. mise za dan Svih svetih i Dušni dan.

Članovi zbora sv. Cecilije uvijek su svjesni da je naše pjevanje sveta stvar i zapravo služba u liturgiji i da na taj način služimo samom Bogu u njegovoj Crkvi. Upravu otuda dobivamo snagu i poticaj za, često naporan, ali na kraju ipak isplativ trud kojim svojim glasom proslavljamo Boga,a mi se međusobno povezujemo i izgrađujemo. Kao župni zbor uvijek smo otvoreni svima, i premda obično početkom svake nove pastoralne godine naš župnik    pozove da nam se pridruže novi članovi, naša pjesma i djelovanje, trajan je poziv svima kojima je Bog dao sluha i glasa i koji žele na tim Božjim darovima raditi i ugraditi ih u naša bogoslužja kako bi    i dalje bila lijepa i svečana!

SVETA MISA UTORAK-SUBOTA ROKOVCI 18.30 sati

X