MOLITVA MAJCI BOŽJOJ ŽALOSNOJ

Blažena Djevice Marijo,Presveta Majko Spasiteljeva i Majko naša,Riznico milosti i utjehe u svim bolima i žalostima.Tebi je dana snaga sućuti kojom majčinski pritječeš u pomoć svima koji te ponizno zazivaju u trenutcima kušnje i u traženju nade.Ti, Majko Ožalošćena, koja si u srcu proživljavala patnje na tijelu i duši svoga božanskog Djeteta od trenutka začeća po Duhu Svetome i njegova utjelovljenja u tvome blaženom krilu.Čula si proroštvo starca Šimuna da će ti mač boli probosti dušu.Sa svojom si Obitelji bila izložena progonstvu,da bi sačuvala Život za život svijeta.Osjetila si tjeskobu zbog nestanka Sina koji je poučavao u Očevu domu.Srela si ga s križem i pod križem, izmučena,dok je u muku ponio sve naše grijehe.Bila si s njime u smrtnome času dok je duh predao Ocu, a tebe nama za Majku.

 

Primila si njegovo tijelo u svoje krilo,da bi iz krila zemlje bilo vraćeno u krilo Očevo i nama pripravilo mjesto u krilu Abrahamovu.Susrela si se s tamom Kristova groba, da bi nam uskrsnom vjerom podarila svjetlo.Milosti i milosrđa puna,pogledaj rane svih koji trpe;ne uskrati nam svoga zagovora,da svjedočimo radost spasenja,pridruženi otajstvu Križa.Tvoj nas majčinski pogled gleda s naših oltara;njega susrećemo na trgovima i ulicama,na raskrižjima i putovima,u našim obiteljima i domovima.Toliko si puta bol hrvatskih vjernike držala u svome krilu i blažila svojim srcem.

 

Pružala si ruke prihvaćanja i i vraćala nas u milosni zagrljaj Gospodina koji traži zalutale i raduje se raskajanima.Na rane hrvatskoga puka spuštala si melem istoga Duha koji je osjenio Tvoju vjernost i anđele si svjetla prizvala u tamu,da jasnije čujemo Radosnu vijest,da dodirnu nam srce i obrišu suze,da osjetimo nježnost ruke koja vodi,da slavimo Boga patnjama svojim u Kristovoj patnji otkupljenja svijeta.Majko spasonosne boli,pridruži nas otajstvu Križa radi našega obraćenja i spasenja;radi posvećenja naših obitelji i cijeloga nam naroda.Izmoli nam utjehu i snagu u izgrađivanju Božjega kraljevstva u kojemu će svaka suza biti otrta, u kojemu ni plač ni bol ne postoje.Pomozi nam, Majko,da po otajstvu boli postanemo sudionicima slave Tvoga Sina, Isusa Krista, Raspetoga, koji kao uskrsli živi u vijeke vjekova. Amen.

 

Sastavio: mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u Mariji Bistrici, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna 2014