MOLITVA SV. MARKU EVANĐELISTU

25. travnja Crkva slavi blagdan sv. Marka, pisca jednog od četiriju Evanđelja, aleksandrijskog biskupa, mučenika Crkve, zaštitnika Venecije Sveti Marko se štuje i kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva, zatim kao zaštitnik zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika, a njemu se utječemo i protiv nevremena, tuče, munje

Sveti Marko je rođen oko 10. godine, a pravo mu je ime bilo Ivan. U kući njegove majke Marije okupljala se prva kršćanska zajednica. Bio je Barnabin nećak i s njim je pratio svetog Pavla na njegovom prvom misijskom putovanju, a poslije je bio pratilac svetog Petra, s kojim je boravio u Rimu. Na temelju Petrovih propovijedi kasnije je u Rimu napisao i svoje evanđelje.

Sveti Marko – autor najstarijeg evanđelja

Ophod na Markovdan i papa Grgur Veliki

Ophod je, u punom smislu riječi, uveo papa Grgur Veliki 590. god., kako bi preko njega odvratio od naroda pošasti koje su nahrupile. Naime, te je godine u Rimu nastala poplava, a potom je uslijedila kuga, pa je papa, kako bi isprosio milosrđe od Boga, zapovjedio sveopću procesiju, koja je bila podijeljena na sedam manjih, a sve su se na kraju sastale u crkvi Maria Maggiore, pa su prema tome i navedene litanije dobile naziv. Budući da se Bog smilovao, papa je odredio da se po cijeloj Zapadnoj Crkvi održava taj ophod, te odredio da to bude na Markovdan 25.travnja.

U Bosni je običaj da se na Markovdan započije s obredom blagoslova polja, pjevanjem litanija u kojima se zaziva sve svete patrijarhe i proroke, svetog Petra i Pavla i ostalo društvo nebesnika. Svećenika u procesiji prate ministranti koji nose križ, svijeću, tri svijeće i blagoslovljenu vodu. Nakon litanija svećenik pjevajući zazivlje, a puk odgovara.

Svećenik:Po znamenju Svetog križa od neprijatelja naših.
Puk odgovori:  Oslobodi nas, Gospodine.
Svećenik prekriži istok s križem uz riječi: U ime Oca
Svećenik se okrene prema jugu, potom zapadu i na kraju prema sjeveru, ponavljajući zazive.

 

-Svećenik:Od munje, groma, grada i zle godine
Puk: Oslobodi nas, Gospodine.

-Svećenik:Od kuge, glada, rata, trešnje i zla svakoga.
Puk:   Oslobodi nas gospodine.

Svećenik:„Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati
Puk:  Tebe molimo usliši nas.