Molitva uskrslom Kristu Kralju

Gospodine Isuse Kriste uskrsnuli! Kralju, Pobjedniče, Bože moj!

Ti si tu, preda mnom. Vjerujem u to. I klanjam ti se. Jer ja sam tvoj učenik.

 

Molitva uskrslom Gospodinu | Rastimo u Gospodinu

Ti si me izabrao i pozvao da budem s tobom. I sada dolaziš da me utvrdiš u vjeri. Ispuni moju dušu svojim svjetlom, svojom ljubavlju, svojom proslavljenom radošću. Gospodine, daruj i meni milost da čujem tvoj glas dok govoriš: »Mir vama! « I širiš ruke i pokazuješ svoje proslavljene rane. Rane koje su pobijedile grijeh i smrt, tamu i strah. Rane koje donose radost i mir. O kad bi i meni bilo dano da te očima mogu vidjeti! Daj mojoj duši vjeru da prepozna tvoj lik!

Gospodine Isuse, ti si Kralj! Želim zajedno s apostolom Tomom priznati i ispovjediti: Ti si moj Gospodin i moj Bog. Ti si vječni Kralj koji vlada nad svim svjetovima i nad svim vremenima i svim prostorima. Ti s Ocem i Duhom kraljuješ od početka i uvijek. Ti si jedini i pravi Gospodar ovog bogatstva koje otkrivam u sebi i oko sebe. Ti jedini možeš dostojno kraljevati ovim čudesnim prostranstvima, dragim kamenjem i uzvišenim snagama koje si postavio u mene – za sebe. Ti, Kralju i Bože moj, jedini do kraja poznaješ moje biće. Ti znaš moju dušu, svaki njezin treptaj i uzdah, svu vatru i žar. Ti čuješ svaki kucaj mojega srca, ti vidiš svaki cvijetak u mojem vrtu i svaku prelomljenu travku, ti znaš svaki korak mojeg života.

Ne, Bože moj, sada te ne molim za lijepu riječ ili stih ili pjesmu. Sad te molim za nešto sasvim uzvišeno i sveto, sasvim slabo i ranjeno. Molim te za čovjeka. Molim te za jedan tvoj poljubac svijetu, majušni pupoljak tvoje ljubavi. Molim te za tvoje stvorenje kojemu si dao vječnu dušu i pozivaš ga k sebi. Molim te za sebe. Molim te za malo dijete koje želi biti sasvim tvoje. I koje zna da je ta želja tvoj dar, Bože moj. Neka ovo bude moja molitva tebi, Bože moj!

Gospodine Isuse uskrsli i proslavljeni! Vječni Kralju! Naloži i meni da zajedno s ostalim Tvojim učenicima uziđem na goru. Da te i moj duh ondje ugleda i pokloni ti se.

Klanjam ti se, Kralju, i zahvaljujem ti. Darujem ti se i hvalim te. Poklanjam ti iznova svu svoju prošlost. Onu koju znam i onu koja mi je nepoznata. I onako je više tvoja negoli moja. Moji su moji grijesi i tolike slabosti. A tvoji su oni brojni darovi, veliki i mali, svi oni nebeski dragulji koje nosim u duši, svi talenti koje si mi povjerio, sav žar ljubavi u mojemu srcu, svaka kap tvoje dobrote koju si po mojim rukama izlio drugim dušama. Hvala ti! I oprosti mi sve moje nevjere i sumnje. Oduzmi od mene svaki plamen koji nije Tvoj i koji me ne vodi k Tebi. I daj da ti vjerujem sasvim!

Isuse Kralju! Dopusti mi da i ja za tren sjednem na vrhuncu, da otpočinem blizu neba obasjan suncem. Daruj mojoj duši milost da te vidi kako nam se približavaš. Zato što želiš utvrditi, ojačati i sačuvati našu vjeru. I da te čujem dok govoriš: »Dana mi je sva vlast nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode mojim učenicima! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! « Ti si s nama u sve dane do svršetka svijeta. Isuse, Ti si Kralj! Upiši ove riječi u dno mojega srca! Učini da neprestano odzvanjaju u mojoj pameti! Ti si sa mnom! O kad bi mi bilo dano da te svaki dan mogu vidjeti kako me zoveš i šalješ!

Isuse Kriste Kralju! Moja je želja da te sa svetim Ignacijem promatram kako stojiš slavan i veličanstven, uskrsnuli i proslavljeni, Kralj i Pobjednik. I pred tobom cijeli svijet. Ti si vječni Kralj. Ti gledaš površinu cijele kugle zemaljske punu ljudi.

O kako želim promatrati te kako gledaš sve ljude, cijele zemlje, svih kontinenata: one u najvećim gradovima, na najnaprednijem stupnju zemaljske civilizacije, u visokim neboderima, u bogatim stanovima, uredima i radionicama. I one što još žive posve blizu s prirodom, koji od svega siromaštva imaju neku kolibu i premalo hrane. Ti poznaješ one koji su svojim umom prodrli u najdublje tajne svemira. I one koji sve svoje dane moraju utrošiti u mučan rad da bi omogućili život sebi i djeci svojoj. Ti gledaš one koji su pri kraju svojega zemaljskog vijeka i puni iskustava očekuju posljednju i najsigurniju ovozemnu stvarnost. I one koji veselih očiju, oduševljeno, svim srcem žude za životom jer su tek na početku. A znaš i sve one koje su roditelji osudili i prije početka. Sve! Tako različite po odijelu i po navikama, bijele i crne; u miru i ratu, žalosne i vesele, zdrave i bolesne, koji se rađaju i koji umiru…

Ti vidiš svaku dušu i svako srce. Ti jedini poznaješ svaki plamen od onoga ognja koji si donio na svijet. Ti jedini znaš sve boli, suze i unutarnje muke, sve uzdahe slomljenih i skršenih srdaca. Ti jedini znaš sva progonstva, nepravde i tlačenja. Ti sada stojiš i promatraš i pozivaš i darivaš i krijepiš i čuvaš i iscjeljuješâ€¦ Ti dolaziš da doneseš svjetlo na svijet, da posvjedočiš za istinu. Neprestano dolaziš. Sada dolaziš ustanoviti Božje kraljevstvo, nebesko kraljevstvo, tvoje kraljevstvo, kraljevstvo vječnosti koje obuhvaća i nadilazi sve zemaljsko. Gdje si ti, tu je i kraljevstvo. Jer ti si Kralj, Isuse!

O koliko želim vidjeti te kako stojiš pred čitavim čovječanstvom i naviještaš svima: »Blizu je kraljevstvo nebesko! « O kako želim čuti kako svečano proglašavaš: »Dana mi je sva vlast! « i šalješ: »Idite i propovijedajte! « i pozivaš ustrajno: »Dođite k meni svi! I naći ćete spokoj! «â€¦ Prihvatite moje kraljevstvo! Dođite u moju Crkvu! Nastanite se u mojemu srcu! I naći ćete. Naći ćete sve što tražite. Naći ćete kraljestvo, a sve ostalo bit će vam nadodano. Mjera obilna, natresena. Ti bez prestanka naviještaš Očevu slavu, Isuse Kralju!

Krist Kralj

Želim te promatrati kako svakoj duši upućuješ svoj poziv. Kako strpljivo kucaš na vrata svakoga srca. I čekaš. Jer prvi ti sâm vjeruješ da će ti se otvoriti. A ti toliko poštuješ i ljubiš to srce. Ti sam izvor si njegova neprocjenjiva dostojanstva, slobode i vječne vrijednosti. Osobito te želim vidjeti kako stojiš kao Kralj i Tješitelj ispred tolikih milih i dragih duša koje su mi već poznate na mojem životnom putu i koje su mi toliko dobra učinile. I uz one za koje vidim da te još uopće nisu upoznale. Želim te vidjeti pred srcima onih koji se smatraju vladarima. I onih koji imaju velike odgovornosti u svijetu i zemaljskom poretku. A ponajviše uz one kojima su najpotrebniji tvoja utjeha i tvoje milosrđe.

Želim te prepoznati kako posred Crkve sjediš na prijestolju i kraljuješ. Ti si Gospodar cijeloga svijeta i odabireš sebi službenike. Pozivaš i okupljaš svoje učenike, svoje kršćane. I govoriš im: »Ako mi tko hoće služiti, neka me slijedi! « Ti jedini znaš do kraja poštovati ljudsku slobodu i dostojanstvo. Ti jedini možeš osmisliti i ispuniti ljudski život.

O kakav li si ti Kralj! Pozivaš svoje sluge da budu tvoji prijatelji, da idu tvojim putem, a ti si i put i cilj. Zoveš ih da žive onako kako ti živiš, da uživaju tvoja dobra i sudjeluju u tvojem bogatstvu i slavi. Å toviše, da kraljuju zajedno s tobom u tvojim dvorima. O kakav li si ti to Učitelj koji se posvema objavljuje svojim učenicima!

Ti si istina i život. Ti si Bog koji se daruje svojima isto onako kako se Otac daruje tebi. I daješ svojim apostolima isto poslanje koje ti od Oca primaš: da objavljujemo tajne Očeva srca; svim narodima, svim ljudima, svakoj zajednici i svakoj osobi, u svakom staležu i na svakom položaju.

Kako želim čuti Tvoj glas dok nam govoriš i šalješ nas, daješ nam svoje poslanje! Nalažeš nam da nastojimo svakoj duši biti na pomoć i da pokazujemo nebeske vrijednosti. Da krstimo i vodimo ih k sakramentima. Da učimo ono što si nam ti zapovjedio. Da propovijedamo isto ono što si i ti propovijedao o nebeskome kraljevstvu. Riječju i životom. Da sami dolazimo i sve njih vodimo k tebi.

Isuse Kralju! Ti znaš kako žarko želim i molim da mojemu srcu objaviš tajnu svojega kraljevstva! Kakav si ti Kralj? Želim i molim te da iznutra upoznam tu tajnu koju si ti od Oca čuo jer je u njegovu srcu odvijeka skrivena i samo je ti možeš objaviti onomu komu Ti hoćeš.

Želim vidjeti tvoju kraljevsku krunu. Kakva je to kruna na tvojoj glavi? Ti si trnjem okrunjen, krunom od trnja koje je ispunjeno otrovom naših grijeha i nanosi ti bol. Moćno žezlo u tvojim rukama ja vidim samo kao običnu trsku, napuknutu trsku koju ti nećeš prelomiti. Mi te udaramo, pljujemo po tebi, rugamo ti se, preziremo te, ne razumijemo te, ne vjerujemo ti… A ti praštaš, ljubiš, spasavaš. Onda kad si na sebe primio plašt najveće patnje, koji je potvrdio tvoju najveću ljubav, tada si se priznao kraljem.

O kad bi moja ljubav prema tebi, Kralju moj, bila duboka i trajna! Onakva kakvu ti hoćeš. Ja vjerujem da ti to možeš dati. Samo ti. Stoga klečim pred tobom, pred tvojim križem, kojim si iskazao ljubav do vrhunca, kojim si zauvijek pobijedio i ispunio svoje mesijansko poslanje. Pred križem sam zajedno s tvojom Majkom koju si mi darovao i s Ivanom koji je imao snage ostati s tobom do kraja žrtve, jer si ga ti osobito ljubio.

Daruj i meni, a sve po svojoj dobroti i svojim neizmjernim zaslugama, takvu posebnu milost da tebe slijedim, i ljubim do kraja, podnoseći svaku nepravdu, svaku porugu i sve siromaštvo, u zbilji, kao i srcem, samo da bolje služim tebi i u većoj mjeri tebe proslavim! Daruj mi pravu ljubav prema križu!

Vječni Gospodaru svih stvari! Budi kralj mojega srca! Sasvim! Daruj mi milost da potpuno pripadam tebi i da cijelom dušom osjetim da sam s tobom, Isuse Kralju!

Ne usuđujem se niti reći: »Volim te! «, ali vjerujem da Ti znaš. I molim te, Isuse, daj da te ljubim!

Prema Duhovnim vježbama sv. Ignacija