Molitva zaljubljene duše

Tko te ikada, Gospodine Bože moj, kad te traži čistom i jednostavnom ljubavlju, neće naći po svojoj želji i miloj volji?

 

Jer Ti se prvi pokazuješ i dolaziš ususret onima koji za tobom čeznu. Duh se, koji je zaista čist, ne pomućuje ispraznim mislima ili ljudskim obzirima, nego sam u unutarnjoj lišenosti od svih oblika, opći s Bogom u unutarnjoj spokojnosti, jer se spoznaja Boga postiže u Božanskoj šutnji.Nisam te poznavao, Gospodine, jer sam još htio znati i uživati stvorene stvari.Jedna sama ljudska misao vrijedi više negoli cijeli svijet; zato je samo Bog vrijedan ljudske misli.

Čisto i savršeno djelo , izvršeno iz ljubavi prema Bogu, pripravlja u čistu srcu savršeno kraljevstvo za svoga Gospodina.Ono što tražiš i za čime najviše čezneš nećeš naći ovim tvojim putem, niti visokim motrenjem, nego u dubokoj poniznosti iu srdačnoj pokornosti.

Ne trudi se uzalud, jer nećeš ući u ugodnost ni u slatkoću Duha, ako se ne predaš mrtvljenju svega onoga što želiš. Tko propusti priliku za dobro, sličan je onomu koji pusti da mu ptica uteče iz ruke : ne može je više uhvatiti. Svladaj svoje želje i naći ćeš ono za čim ti srce čezne; zar ti možda znadeš da li je tvoja želja od Boga? Kao onaj koji vuče kola uz brijeg, tako ide prema Bogu duša koja ne otresa sa sebe isprazne skrbi i ne mrtvi požude.

Gospodine Bože, ljubljeni moj! Ako te sjećanje na moje grijehe još zadržava da mi ne dadeš ono što te molim, čini, Bože moj, s obzirom na njih, kako hoćeš, jer to je “stvar” koju želim više od svega; ali, daj, radi po svojoj dobroti i milosrđu, pa ću te prepoznati po tome što mi ih opraštaš.Ako pak čekaš na moja djela, da prema djelima uslišiš moju molbu, podaj mi ih Ti i izvrši ih Ti u meni, pa nek’ me ispuni Tvoja volja u trpljenju što ga od mene hoćeš da primiš.No, ako ne čekaš na moja djela, na što drugo čekaš, preblagi Gospodaru moj? I zašto još oklijevaš? Jer ako ono što te molim u Tvome Sinu ima, konačno, biti milost i milosrđe, primi moj obol, jer ga tražiš, i daj mi ono Dobro koje ti sam hoćeš da mi dadneš.Tko se može osloboditi od ovoh niskih ljudskih načina, ako ga Ti ne uzdigneš k sebi u čistoj ljubavi, Bože moj? Kako će se k Tebi uzdignuti čovjek rođen u zabačenosti i u blatu, ako ga ti, Gospodine, ne uzdigneš svojom rukom kojom si ga oblikovao? Nećeš mi, moj Bože, oduzeti ono što si mi jednom dao u svom jedinorođenom Sinu, Isusu Kristu, u kojem si mi dao sve što tražim. Stoga ću se radovati u sigurnosti da nećeš kasniti ako te čekam. Ali, zasto ti, dušo moja, umećeš zakašnjenja, kad već ovoga trenutka možeš ljubiti Boga u svom srcu? Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji, i Majka Božja i sve su stvari moje.I Bog je moj i za mene, jer je Krist moj i sav za mene.

Å to, dakle, tražiš i što pitaš, dušo moja? Tvoje je sve to i sve je to za tebe!Ne skreći na manje i ne zadovoljavaj se mrvicama što padaju sa stola tvoga oca.Izađi i slavi se svojom slavom. U njoj se sakrij i uživaj i postići ćeš da će se ispuniti želje tvoga srca.

Ti, Gospodine, ljubiš razboritosti, ti ljubiš svjetlost, ti ljubiš ljubav više od svih drugih djelatnosti duše.Ova će pravila biti razboritost za onoga koji putuje, svjetlost na njegovu putu i ljubav koja će ga podbadati i goniti naprijed.

medjugorje.info