Pet savjeta sv. Ambrozija

Dan nakon što su djeca u našim krajevima slavila sv. Nikolu, donosimo pouke drugoga jednog biskupa čiji spomendan Crkva slavi 7. prosinca – sv. Ambrozija Milanskog.

Dok je u 4. stoljeću bio biskup Milana, Ambrozije je živio revan molitveni život. Često bi provodio čitave noći moleći i zapisujući svoje misli. Njegova je svetost bila svima poznata, a nedjeljom bi se okupljalo mnoštvo vjernika da sluša njegove propovijedi, koje je govorio iz srca. Ambrozije je imao nadnaravnu sposobnost da ponudi vrlo duboke slike duhovnoga života.

Ovo je pet savjeta ovoga duhovnog velikana kojima ćete zasigurno pospješiti svoj duhovni i molitveni život te uzdići svoju dušu.

  • Neka tvoja vrata budu otvorena da bi ga primio, otključaj mu svoju dušu, izrazi mu dobrodošlicu u svojim mislima i tada ćeš uvidjeti bogatstvo jednostavnosti, blago mira i radost milosti. Rastvori kapiju svoga srca, stani pred sunce vječnoga svjetla.
  • Nitko ne može ozdraviti tako što ranjava drugoga.
  • Ako kažemo „kruh naš svagdanji“, zašto ga primaš samo jednom godišnje? Dnevno primaj ono što ti dnevno koristi. Živi tako da možeš zaslužiti da ga primaš svakodnevno. Onaj tko ne zaslužuje da ga primi svakodnevno ne zaslužuje ni da ga primi jednom godišnje.
  • Kad se nađemo u teškoj opasnosti, ne smijemo gubiti hrabrost, nego trebamo čvrsto vjerovati u Boga, jer gdje je najveća opasnost ondje ćeš naći najveću pomoć onoga tko želi da ga zovemo svojom „Pomoći“ u vremenu mira i u vremenu poteškoća.
  • Budimo izbjeglice od ovoga svijeta. To možeš učiniti u duhu, čak i ako si ovdje ograničen u tijelu. Možeš u isto vrijeme biti ovdje i s Gospodinom. Tvoja duša mora ga čvrsto držati, moraš ga slijediti u svojim mislima, moraš koračati njegovim putevima s vjerom, a ne izvanjski.

Izvor:

Svjetlo riječi