ŠTO JE USKRSNO BDJENJE

Svrha je Uskrsnog bdjenja da nam pokaže i da nas podsjeti kako je iz smrti Gospodina potekao naš život i milost. 

Uskrsna svijeća predočuje nam Isusa. Za vrijeme bdjenja slušamo o divnim Božjim djelima u Starom Zavjetu, koja su slika još divnijih djela Njegovih u Novom Zavjetu; blagoslivlja se krsna voda u kojoj “pokopani s Kristom” u smrti grijeha, s istim Kristom uskrsavamo da “živimo novim životom” (Rim 6,4); napokon obećajemo da ćemo tu milost, koju nam je Krist zaslužio i u svetom krštenju darovao, posvjedočiti pred svima svojim životom i svojim vladanjem; zato i obnavljamo svoj krsni zavjet. 

Zazivamo i pomoć pobjedničke Crkve (Litanije Svih Svetih), te završavamo uskrsno bdjenje svečanom Misom Uskrsnuća Isusova.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

BLAGOSLOV NOVOG OGNJA

Bože, koji si po svojem Sinu, ugaonom kamenu, dao vjernicima oganj, iskresan iz kamena, u korist naših potreba; podaj da ovi uskrsni blagdani tako u namma raspale nebeske želje da uzmognemo ćiste duše stići na blagdane vječne slave. Po istom Kristu Gospodinu nasem. Amen.

Poslije toga je procesija, pjeva se pohvala uskrsnoj svijeći, koja je znak Isusa Krista, zatim slijede čitanja, Litanije svih svetih, blagoslov krsne vode i obnova krsnog zavjeta.
Nakon obnove krsnog zavjeta i završenih litanija služi se svečana Misa uskrsnog bdjenja.

Uskrsno ili Vazmeno bdjenje

Aleluja, aleluja, aleluja!

I vrlo rano, prvi dan po suboti, dođose grobu, po izlasku sunca, aleluja! Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, jer je pohodio i otkupio narod svoj! Slava Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku, tako i sada i vazda, i u vijeke vjekova. Amen.

 

Pomolimo se:

Bože, koji ovu presvetu noć prosvjetljuješ slavom Uskrsnuća Gospodnjega, uzdrži u novom podmlatku svoje Crkve duh posinaštva što si ga dao da obnovljeni tijelom i duhom prikazuju Tebi čistu službu. Po istom Kristu Gospodinu nasem. Amen.

medjugorje.info