40 DANA S ISUSOM, IDEŠ LI?

Isus u pustinji čini ono što je u Starom zavjetu činio Mojsije koji je 40 dana i noći boravio na Sinaju, u blizini Boga. Tih 40 dana korizme provodimo u Božjoj blizini, ne zaboravimo na to značenje koje je jako važno

Post u vrijeme korizme dobiva i dodatna značenja?

U to vrijeme pred očima nam je Isusova muka, koja je uvijek važna, ali je u korizmi nekako nazočnija u našem duhovnom životu. Sjetimo se Isusovih riječi kada su mu prebacili što njegovi učenici ne poste, pa je odgovorio da će postiti kada im bude oduzet zaručnik, dakle On. Mi se sjećamo Isusove muke i smrti i postimo u povezanosti s tim sjećanjem.

Photo by Kamil Szumotalski on Unsplash

To je jedno značenje korizmenog posta. Drugo je povezano s 40-dnevnim razdobljem u kojem se prisjećamo 40 dana i noći koje je Isus proveo u pustinji posteći i moleći. Mi postom zapravo nasljeđujemo Isusa Krista kojeg je Duh nagnao u pustinju i slijedimo taj poticaj Duha.

Isus tu zapravo čini ono što je u Starom zavjetu činio Mojsije koji je 40 dana i noći boravio na Sinaju, u blizini Boga koji je zakonodavac svom narodu i koji mu je blizak. Tih 40 dana provodimo u Božjoj blizini, ne zaboravimo na to značenje koje je jako važno.

Autor Marica Fremec

https://vjeraufanjeljubav.com.hr/