Molitveni savjeti sv. Tome Akvinskog

Sv. Ivan Damašćanski kaže da je molitva razotkrivanje uma pred Bogom. Kada molimo tražimo ga ono što trebamo, ispovijedamo naše greške, zahvaljujemo mu za njegove darove i klanjamo se njegovom neizmjernom veličanstvu. Slijedi pet savjeta za bolju molitvu uz pomoć  sv. Tome Akvinskog.

Budi ponizna

Mnogi ljudi krivo misle o poniznosti kao vrlini niskog samopoštovanja. Sv. Toma nas uči da je poniznost vrlina priznavanja istine o stvarnosti. S obzirom da je molitva, u svom korijenu,traženje  usmjereno na Boga, poniznost je iznimno važna. Kroz poniznost prepoznajemo našu potrebitost. Posve i potpuno smo ovisni o Bogu u svemu i u svakom trenutku: naše postojanje, život, dah, svaka misao i djelo. Å to ponizniji postajemo, to dublje prepoznajemo našu potrebu još više moliti.

Imaj vjere

Nije dovoljno znati da smo potrebni. Moliti, također, znači da moramo pitati nekoga i to ne bilo koga, već nekoga tko može i hoće odgovoriti na našu molbu. Djeca ovo osjete kada pitaju mamu umjesto tate (ili obrnuto) za dozvolu ili poklon. Očima vjere vidimo da je Bog i moćan i voljan pomoći nam u molitvi. Sv. Toma govori da je vjera nužna tj. moramo vjerovati da možemo dobiti od njega što tražimo. Vjera je ta koja nas uči o Božjoj svemoćnosti i milosti temeljima naše nade. Ovdje se sv. Toma osvrće na Pisma. Poslanica Hebrejima naglašava nužnost vjere govoreći: jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.“ (Heb 11,6) Pokušaj moliti čin vjere.

Moli prije molitve

U starim brevijarima možeš pronaći malu molitvu koja počinje: Otvori, Gospodine, usta moja da blagoslivljaju tvoje Sveto Ime. Očisti i moje srce od taštih, nečistih i nevažnih misli. Sjećam se da mi je ovo bilo prilično smiješnobile su propisane molitve prije propisanih molitvi! Kada sam ponovno razmislio o tome, shvatio sam da, iako se može činiti paradoksalno, to nas uči nečemu. Molitva je sasvim nadnaravna i kao takva je daleko iznad našeg dosega. Sam sv. Toma bilježi da nam Bog želi darovati određene stvari koje tražimo Gornja molitva nastavlja tražiti od Boga: Rasvjetli moj um, zapali moje srce da mogu dostojno, pozorno i pobožno izgovarati   ove molitve i zaslužiti da me čuješ u očima tvoga božanstvenog veličanstva. Pozornost i čistoća srca potrebni za dosezanje Boga u molitvi primaju se kao dar a primit ćemo samo ako tražimo.

Imaj namjeru

Zasluge u molitvi “ to jest, hoće li nas dovesti bliže nebu  kreću od vrline milosrđa. A ona kreće od naše volje. Zato, kako bismo dostojno molili, trebamo učiniti našu molitvu objektom izbora. Sv. Toma objašnjava da naše zasluge prvenstveno počivaju na našim prvotnim namjerama u molitvi. Ona nije prekinuta slučajnim odvlačenjem pozornosti, što niti jedno ljudsko biće ne može izbjeći, već samo namjernim i voljnim rastresenostima. Ovo nam, također, treba biti olakšanje. Ne trebamo previše brinuti o rastresenostima dokle god ih ne potičemo. Shvaćamo nešto od onoga što psalmist kaže, naime, da Bog “miljenicima svojim u snu daje (Ps 127,2)

Budi susretljiva

Iako, strogo rečeno, trebamo biti samo namjerni i ne posve pozorni na zasluge po našim molitvama, ipak je istina da je naša namjera važna. Kada je naš um ispunjen stvarnom pozornosti prema Bogu, naša srca su, također, zapaljena čežnjom za njim. Sv. Toma objašnjava da duhovno osvježenje duše dolazi prvenstveno od toga da smo pozorni prema Bogu u molitvi. Psalmist vapi: Lice tvoje, o Jahve, ja tražim. (Ps 27,8) Nemojmo nikada prestati tražiti njegovo lice u molitvi.


Catholicexchange.com
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto:    Fischer Twins    Unsplash

HVALA STRANICI  https://zenavrsna.com/