Neće nam Sotona doći kao rogonja

Neće nam Sotona doći kao rogonja kojega ćemo lako prepoznati i odbiti. Previše je pametan za to. Dovoljno je pametan da nam se pokaže kao sve ono što smo ikad željeli. Na početku našeg duhovnog puta, dok nemamo snažnu želju ne griješiti, maske će mu biti manje profinjene. Kušat će nas jeftino, jer zna da smo preslabi da ne padnemo. Predstavljat će nam se zadovoljstvom u alkoholu, u prejedanju, u spolnim užitcima, i bit ćemo svjesni da je to grijeh i da je to loše, prepoznat ćemo „njegove rogove skrivene u lijepoj frizuri.“ Ali i ta jeftina maska će biti dovoljna da nas iskuša i da padnemo.

apocalypse-g2b8f0e1d7_640

Kad nas Božja milost podigne iz tih naših prizemnih stanja i učvrsti nas u odluci da ne griješimo, sotonina se taktika nužno mijenja jer zna da ćemo lako prozrijeti kroz njegove kušnje, da ćemo vidjeti trulost onoga što se čini tako privlačnim. Navodit će nas na male grijehe koji će činiti pukotine kroz koje će moći ući i oni teži. Navodit će nas na male laži, eufemizme, potrebu zatajiti duhovniku ono što je važno. Zauzimat će nam vrijeme svjetovnom glazbom, svjetovnim filmovima, pogled će nam bježati gdje ne bi trebao, nećemo savršeno izvršavati svoje dužnosti. Činit će sve da nam Bog ne bude jedino u životu što nam je važno, nastojat će polako nagrizati utvrdu našeg duhovnog života, kad više nema oružja da ju izravno sruši smrtnim grijehom. Nagrizat će dok nam se utvrde ne smrve.
Ali Božja milost ne odustaje od nas. Kad nas Bog uzdigne i iznad toga da želimo činiti manje grijehe, ostaju vrlo profinjene, ali ništa manje opasne kušnje. Sv. Ivan od Križa to naziva đavlom zamaskiranim u anđela svjetla. Predstavljat će nam duhovne ugode koje nisu Bog. Predstavljat će nam nauk koji nije nauk Crkve. Predstavljat će se kao kušnja nježne ljubavi za drugu osobu onima koje Bog poziva na posvećen život.
Kao čista ljubav, bez želje za grijehom. Predstavljat će se kao dobra poslovna mogućnost koja će dugoročno uništiti naš obiteljski život. Predstavit će se kao iskreno prijateljstvo koje će ti dati sve što si htio, ali koje će te dugoročno učiniti navezanim na nešto što nije Bog. I pomutit će ti mir. Odijelit će te od sigurnosti koju si imao u predanju Božjoj volji. Privlačit će te dobrim stvarima, svetim stvarima, ali koje nisu Bog. Stvarima koje te neće voditi Bogu. Nauči prepoznavati tihi glas svoje savjesti. Razlučuj odakle dolazi taj fini poticaj. Koje pokrete duha izaziva u tebi? Ako ti se neki pokret duha čini ispravnim, ali u tebi izazove osjećaj nemira, vjerojatno to nije Božji poticaj. Budi pažljiv, slušaj, moli. Prepoznaj glas Zloga. Prepoznaj glas Boga. Za Boga si stvoren. Ne pristaj na jeftine kompromise.
HVALA 
Facebook profil Brat Jakov od Križa
https://www.facebook.com/profile.php?id=100071599566454