UKAZANJA SV MIHAELA U ŠPILJI GARGANO

UKAZANJA SV MIHAELA U ŠPILJI GARGANO

 

Najpoznatije mjesto ukazanja Arhanđela Mihaela je ono na brdu Gargano u mjestu koje sada nosi naziv – Monte san Angelo, odnosno Brdo svetog anđela. Jedno je od najznačajnijih hodočasničkih mjesta u Evropi. Špilja koja odiše svetošću i strahopoštovanjem nalazi se na jugoistoku Italije, na padinama brda Gargano gdje se sveti Mihael ukazao ukupno četiri puta.

Ovo mjesto posebno je volio padre Pio koji je za života vrlo često pohodio špilju svetog Mihaela kao i mnogi drugi sveci, pape i kraljevi uz brojne vjernike koji se i dan danas slijevaju u ovu mističnu špilju. Postoje mnoge predaje i zapisi o čudesima koja su se zbila zagovorom ovog Arkanđela, jedno od njih koje ćemo spomenuti veže se za 8.svibnja 663. god kad je Lombardiska vojska napala Siponte, koji nije imao izlaza na obranu. Narod se utječe sv.Mihaelu, koji je u noći strašne grmljavine i kiše, utjerao takav strah neprijateljima, da su napustili Gargano u velikom strahu.

I do dana današnjeg,vojskovođa Vojske Nebeske je strah i trepet Zlu, pobjednik nad Sotonom i zaštitnik protiv njegovih zamki!

Slika: Papa Ivan Pavao II u špilji ukazanja arkanđela Mihaela.Gargano je posjetio 24.05. 1987.godine i posebno ga je dotaklo ovo mjesto molitve i sabranosti.”Još nikad nije crkvi trebala takva zaštita Sv.Mihaela, kao danas.” kazao je tada sveti papa.

papa-ivan-pavao-u-Garganu.jpg

PRVO UKAZANJE (8.svibanj 490. g.)

Godine 490. poslije Krista Gargano je bio surov i divlji kraj, a ljudi su još bili duboko uronjeni u poganstvo (moguće je da se upravo u svetoj pećini slavio kult boga Kalkanta). U to vrijeme pročuo se glas o čudesnom događaju: veliki bik, koji se udaljio od svog stada koje je paslo po tim neprohodnim mjestima i izgubio, pronađen je nakon tri dana kako kleči pred otvorom jedne velike pećine. Rasrđeni vlasnik buntovnog bika odapeo je na njega strijelu, ali se ona čudesno okrenula i ranila strijelca. vijest o tom izvanrednom događaju došla je do mjesnog biskupa Lorenza Maiorana, koji je nakon tri dana posta i molitve bio počašćen prvim ukazanjem Arhanđela: “JA SAM U PRISUTNOSTI BOŽJOJ… JA SAM ODABRAO PEĆINU I ONA MI JE SVETA… U NJOJ ĆE SE OTPUŠTATI GRIJESI I ZADOBIVATI SVE ŠTO SE MOLITVOM BUDE TRAŽILO…” Tako je nastalo prvo “anđeosko” Svetište Zapada. Poslije toga događaja zbili su se i drugi ne manje važni čudesni događaji, te je svjetlo svetoga Mihaela zasjalo i na drugim privlačnim i vlažnim mjestima kao u svetištu Val di Susa i na poluotoku Mont Saint Michel u Normandiji.

 

DRUGO UKAZANJE (12. rujna 492. g.)

I Arhanđeo , novi stanovnik Gargana, uskoro je pokazao svu svoju moć. Dvije godine kasnije, budući da je Sipont bio opsjedan od Odoakrovih barbara, biskup Lorenzo ponovno se obratio nebeskomu duhu koji mu je u drugom ukazanju obećao zaštitu i pobjedu. A bilo je to ovako: potpomognuta potresima i munjama što se sručiše na opsadnike, vojska Sipontina natjerala je barbare u bijeg. Stanovnici Siponta su u znak zahvalnosti sv. Mihaelu otišli do Gargana, ali se zbog straha nisu usudili kročiti u pećinu, nego se zaustaviše na ulazu Svetoga Mjesta. Nisu se usudili ući u tu veliku i tajnovitu pećinu.

Slika: Oltar sa kipom arkanđela Mihaela

gargano-spilja.jpg

TREĆE UKAZANJE (29. rujna 493.g.)

Prošla je još jedna godina, a biskup se još nije odlučio konačno priječi prag čudesne pećine i posvetiti je, kako mu je bilo naloženo pri njegovom prvom razgovoru s nebeskim duhom. Arhanđeo mu se ponovno ukazao pozvavši ga da uđe unutra zajedno sa svim puljiškim biskupima gdje će slaviti Božja otajstva, ali bez posvećivanja mjesta jer ga je On već bio posvetio svojom rukom. Taj put Lorenzo je napokon poslušao arhanđela i kad je ušao u pećinu, našao je već pripravljeni oltar prekriven crvenim platnom sa kristalnim križem, kako mu je Mihael i rekao. Otisak dječjeg stopala utisnut na kamenoj stijeni svima je dao opipljiv dokaz Arhanđelove prisutnosti. Lorenzo je dao sagraditi crkvu na ulazu u pećinu i posvetio je… Tako je nastalo jedinstveno Svetište, u kojem oltar nikada nije imao posvećeni kamen JER JE SVAKI KAMEN NA TOM MJESTU SVET, a dva nadnevka vezana uz prvo i treće ukazanje postala su blagdani priznati od Svete Crkve i to Ukazanje sv. Mihaela na Garganu i Posvećenje jedne stare bazilike u Rimu na Salarijskoj cesti, podignute u njegovu čast.

 

ČETVRTO UKAZANJE (22. rujna 1656.g.)

Godine 1656. zbio se jedan događaj u vrijeme kada je kuga kosila svoje žrtve po cijeloj Italiji. Sipontinski nadbiskup, Alfonzo Puccinelli zazvao je još jedanput pomoć sv. Mihaela. On se je ukazao u zoru 25. rujna, upravo u trenutku kada se nadbiskup nalazio u nadbiskupskoj palači na Monte Sant´Angelo: Ja sam Mihael Arhanđeo… Tko god bude upotrebljavao kamenje iz moje pećine, od tebe blagoslovljeno i sa urezanim križem i mojim imenom, bit će oslobođen kuge. I tako je i bilo. Još i danas se ti kamenčići koje hodočasnici traže s vjerom i odanošću, nose u procesiji i posiplju na četiri glavne postaje da bi dali plodnost poljima i da bi sačuvali grad od prirodnih nepogoda.

Slika: Svod u špilji svetog arkanđela Mihaela

spilja-gargano-andeo-mihael.jpg

Hvala

medjugorje.info