MOLITVA SVETOM ŠARBELU

Šarbel (francuski Charbel Maclouf ) rođen je 1828. u libanonskoj maronitskoj obitelji kod mjesta Beka Katra, koje je jedno od najviših mjesta u Libanonu.

 

Na krštenju je dobio ime Josip. Obitelj mu je siromašna, seljačka. Njegova sestra imenom Warde bila je časna sestra, redovnica. Dvojica njegovih stričeva ili ujaka bili su monasi u samostanu kod Kossaia. Školsku nastavu imao je Josip u sjeni jednoga stabla. Rano je izgubio oca, a majka mu se preudala. U djetinjstvu u brdima je čuvao ovce svojih roditelja. S trinaest godina stupa u Marijin samostan libanonskoga Antunova reda kod Maifuqa. Godine 1851. Ulazi u samostan sv. Marona u mjestu Annava 1851. Tu polaže redovničke zavjete i uzima si redovničko ime  Šarbel ili Sarbelija.

Josip je tako postao monah u maronitskom obredu. Živio je veoma strogim asketskim životom. Nakon svršenoga teološkoga studija u samostanu sv. Ciprijana, zaređen je za svećenika 1859. Mnogo je i rado molio, živio u ljubavi prema bližnjemu, razmatrao o nebeskim stvarnostima i vjerno je opsluživao pravila svoga reda punih 16 godina. Od 1875. skupa sa svojim poglavarom odlazi u brdski samostan sv. Petra i Pavla. Ondje živi kao pustinjak u nekoj ruševnoj kolibi.

Šarbel je bio veliki štovatelj Gospin. U kapelici je svakodnevno slavio sv. misu i umro je na oltaru 1898. Dragi Bog je čudom očuvao tijelo sv. Šarbela neraspadnutim te ga obdario posebnim ugodnim miomirisom. On slovi kao veliki čudotvorac. Na njegovu su se grobu, u samostanu Mar Maroun Annava, događali mnogi neobični znakovi i čudesa. Stoga je njegov grob omiljeno hodočasničko mjesto.

Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 5. prosinca 1965., a svetim 1977. Å arbelovo ime uneseno je u Opći kalendar Crkve. Na to je Crkvu potakla i Sinoda libanonskih biskupa 1995. i solidariziranje s teškim stanjem kršćana na Bliskom istoku.

SVETI Å ARBEL MAKLUF čudotvorac iz Libanona Igrani film - YouTube

MOLITVA

Bože, Ti si Svetog  Šarbela, redovnika i pustinjaka, neizmjerno svetog i slavljenog u Svojim Svecima, nadahnuo da živi i umre na putu Isusa Krista, i dao mu snagu da se povuče iz svijeta i da u svojem pustinjskom prebivalištu postigne vrhunac redovničkih kreposti: siromaštvo, poslušnost i čistoću.

Usrdno Te molimo da i nama daruješ milost, da Te po njegovom primjeru ljubimo kao što Te je on ljubio i da Ti služimo kao što Ti je on služio.

Svemogući Bože, Ti si brojnim čudesima i milostima pokazao kolika je moć zagovora Svetog Šarbela, pa Te usrdno molimo da nam po njegovom zagovoru daruješ milost  Amen.

Očenaš … Zdravo Marijo … Slava Ocu … Sveti Šarbele, moli za nas !