SNAŽNA MOLITVA TRPEĆEM SPASITELJU

Gospodine i Spasitelju Isuse Kriste, kao vjerna djeca tvojeg ljubitelja križa Franje dolazimo tebi s ljubavlju štovati tvoju gorku muku i smrt. Iz tvojih svetih rana želimo crpiti milosti za sebe i cijeli svijet.

O Isuse u Maslinskom vrtu na smrt žalosni, u strašnoj jasnoći gledaš grijehe svih stoljeća, grijehe mislî, riječî i djelâ, i grijehâ bez broja. Ispred tvoje uplašene duše prolaze sve uvrede zavođenja i bezbožnosti, zloće i slabosti, sva tajna i javna bremena ljudi.

Ah, smiluj nam se i daj nam duboko dojmljivo spoznati kao Franjo užasnu težinu grijeha. Kako je moralo biti strašno što je tako mučilo tvoje božansko srce!

O Isuse, u tvojoj muci i brizi za sve grešnike, prosvijetli me!

Moj Spasitelju, na tvojem putu muke susrećem te. I tvoje oči vapijući traže i govore mi. Tvoja trnova kruna, tvoj plašt poruke, tvoj grubi teret križa, tvoje na smrt umorne noge, tvoja cureća krv, što krvlju boji cijeli križni put, sve, sve me snažno poziva vjernom nasljedovanju tebe. Štoviše, daj mi spoznati, najbolji Prijatelju, nužnost i gorku ozbiljnost kršćanske pokore. Tebe moram i želim slijediti odlučnom voljom za trpljenjem, sve do visa Golgote, tamo, gdje si teturao zalažući svoje zadnje snage. O Isuse, božanski junače na križnom putu, ojačaj me!

O Isuse na križu, neopisiva sliko mučenja, tvoje sveto tijelo govori hitrim jezikom puno muke. Tvoja glava trnjem obavijena, tvoje unakaženo lice, tvoji obrazi cureći krvlju, tvoja otvorena usta, rasparana ramena, razderana prsa, povrijeđena koljena, probodene ruke i noge, sve to govori s tvojim do dna opraštajućim očima, jezikom ljubavi, neodoljivo i za kameno srce. U beskrajnoj i neshvatljivoj ljubavi žrtvuješ sebe kao Stvoritelj za stvorenje, ti, izranjeni za zločince. Ti trpiš, da bismo mi klicali.

Dopustio si biti obeščaćenim, da bismo mi vladali, ti umireš da bismo mi živjeli. O Spasitelju ljubavi, probudi pak u ovom času našu uzvratnu ljubav!O Isuse, potrošen u beskrajnoj ljubavi za mene, rasplamsaj me! O Isuse, predragocjeni Otkupitelju, hvala i slava neka je tebi za tvoju smrt iz ljubavi! Žarko ti vapijemo, daj da u svako vrijeme s pravom franjevačkom ljubavlju nadasve cijenimo tvoju pregorku muku i smrt.

Daj nam iz nje crpsti u onoj Svetoj žrtvi, u kojoj svakodnevno po svećeničkim rukama nekrvno obnavljaš tvoju krvnu žrtvu na Kalvariji. Ne dopusti pak da ikad propustimo jedan takav krvavi čas Velikog petka. Pruži obitelji Trećeg reda posebno velikodušno plodove svete Misne žrtve. Isuse, uzvišen na križu, pun milosrđa privuci nas sebi. Amen.

Izvor: molitve.net